.

ΕΠΙΡΟΥΒΙΚΙΝΗ

Η χρήση της επιρουβικίνης θα πρέπει να περιορίζεται σεειδικές μονάδες για τη χορήγηση κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας και θα πρέπει να χορηγείται μόνο υπό την επίβλεψη ιατρού εξειδικευμένου στη χρήση αντικαρκινικής χημειοθεραπείας, δηλαδή ΟΓΚΟΛΟΓΟΥ.

Τι είναι και πως λειτουργεί η επιρουβικίνη :

Η επιρουβικίνη είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό" ή "κυτταροτοξικό") χημειοθεραπευτικό φάρμακο. Αυτό το φάρμακο έχει χαρακτηριστεί ως " αντιβιοτικό αντινεοπλασματικό". Τα αντιβιοτικά αντινεοπλασματικά είναι φάρμακα τα οποία προέρχονται από μικροοργανισμούς. Τα φάρμακα

αυτά ενσωματώνονται και δρουν βλαπτικά στο DNA και το RNA του κυττάρου προκαλώντας το θάνατό του. Ο μηχανισμός δράσης της είναι παρόμοιος με εκείνον της ακτινοβολίας και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χορήγηση.

Οι καρκινικοί όγκοι χαρακτηρίζονται από κυτταρική διαίρεση και πολλαπλασιασμό, η οποία δεν είναι πλέον ελεγχόμενη από τους κανόνες ανάπτυξης, όπως είναι στους φυσιολογικούς ιστούς. Για παράδειγμα, τα "φυσιολογικά" κύτταρα σταματούν να διαιρούνται, όταν έρχονται σε επαφή με τα γειτονικά τους κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα χάνουν αυτή την ικανότητα (και άλλες πολλές) και επομένως δεν υπακούν πλέον σε κανέναν έλεγχο και δεν διατηρούν τις ισορροπίες της κυτταρικής διαίρεσης.

Η ικανότητα της χημειοθεραπείας να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα εξαρτάται από την ικανότητά της να σταματήσει την κυτταρική διαίρεση. Αν τα κύτταρα δεν είναι σε θέση να διαιρεθούν, θα πεθάνουν. Όσο πιο γρήγορα τα κύτταρα διαιρούνται, τόσο πιο πιθανό είναι η χημειοθεραπεία να τα σκοτώσει, κάνοντας τον όγκο να συρρικνωθεί.

Τα περισσότερα χημειοθεραπευτικά φάρμακα δρουν στα κύτταρα μόνο όταν αυτά διαιρούνται. Ο προγραμματισμός της χημειοθεραπείας καθορίζεται από τον τύπο των κυττάρων και το ρυθμό με τον οποίο διαιρούνται, τη στιγμή δηλαδή κατά την οποία το φάρμακο θα είναι πιο αποτελεσματικό. Γι 'αυτό η χημειοθεραπεία χορηγείται σε «κύκλους» (δείτε το γενικό τμήμα μας που ασχολείται με τη «χημειοθεραπεία»).

Η χημειοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στην θανάτωση των κυττάρων που πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Δυστυχώς, όμως δεν είναι σε

θέση να ξεχωρίσει μεταξύ των καρκινικών και των φυσιολογικών κυττάρων. Τα "φυσιολογικά" κύτταρα όμως, μετά την επίδραση της χημειοθεραπείας, θα μπορέσουν να αναγεννηθούν και να είναι και πάλι υγιή, αλλά εν τω μεταξύ, θα έχουν εμφανιστεί οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων (παρενέργειες).

Τα "φυσιολογικά" κύτταρα που προσβάλλονται πιο συχνά από τη χημειοθεραπεία είναι τα κύτταρα που διαιρούνται ταχύτερα (δηλαδή αυτά του αίματος, τα κύτταρα του στόματος, του στομάχου και του εντέρου, καθώς και οι θύλακες των τριχών), με αποτέλεσμα να είναι πιο συχνές και εμφανείς οι παρενέργειες όπως η αιματολογική τοξικότητα, τα έλκη στο στόμα, η ναυτία, η διάρροια και η απώλεια μαλλιών.

Θεραπευτικές ενδείξεις:

Πώς χορηγείται

Η επιρουβικίνη χορηγείται σε στάγδην έγχυση με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

  • μέσω ενός φλεβοκαθετήρα που εισάγεται σε μια φλέβα, στο χέρι σας
  • μέσω μιας κεντρικής γραμμής (βλέπε στο τμήμα “χημειοθεραπεία“).
  • μέσω μιας PICC γραμμής (βλέπε στο τμήμα “χημειοθεραπεία“).

-Δεν υπάρχει σε μορφή δισκίου για από του στόματος χορήγηση και χορηγείται ενδοφλεβίως μέσα σε λίγα λεπτά.

-Η χημειοθεραπεία δίνεται σε συνεδρίες (κύκλους) συνήθως κάθε 14 ή πιο συχνά 21 ημέρες, για 4 με 6 φορές. Η διάρκεια της θεραπείας σας, η συχνότητα και ο αριθμός των κύκλων που θα έχετε θα εξαρτηθεί από το είδος του καρκίνου.

-Η επιρουβικίνη συνήθως δίνεται παράλληλα με άλλα φάρμακα χημειοθεραπείας ως μέρος μιας συνδυασμένης θεραπείας (σχήμα). Ο ογκολόγος σας θα συζητήσει αναλυτικά το πρόγραμμα της θεραπείας μαζί σας.

-Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία σας, ο ογκολόγος θα σας ζητήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος. Θα πρέπει να σας δοθούν και φάρμακα κατά της ναυτίας πριν και μετά τη χορήγηση του φαρμάκου.

-Η επιρουβικίνη προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή της φλέβας μέσω της οποίας χορηγείται.

Είναι μια χημική ουσία που προκαλεί εκτεταμένη βλάβη των ιστών εάν διαφύγει από τη φλέβα μέσω της οποίας χορηγείται, με ερυθρότητα, πόνο ακόμα και νέκρωση των ιστών.

-Η νοσοκόμα και ο ογκολόγος που σας χορηγούν αυτό το φάρμακο πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα. Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα, οίδημα ή πόνο στο σημείο έγχυσης, ενώ λαμβάνετε επιρουβικίνη ή μετά τη θεραπεία, ενημερώστε τον ογκολόγο και τη νοσοκόμα άμεσα.

-Η δόση της επιρουβικίνης που θα λάβετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το ύψος και το βάρος σας, τη γενική κατάσταση της υγεία σας και, κυρίως, το είδος του καρκίνου που αντιμετωπίζετε. Ο ογκολόγος σας θα καθορίσει την ακριβή δοσολογία αλλά και το πρόγραμμά σας.

Πιθανές παρενέργειες

Η αντίδραση κάθε ανθρώπου στη χημειοθεραπεία είναι διαφορετική.Μερικοί παρουσιάζουν πολύ λίγες παρενέργειες, ενώ άλλοι θα παρουσιάσουν περισσότερες. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποιος θα παρουσιάσει και σε πιο βαθμό τις παρενέργειες από κάποιο φάρμακο.Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που περιγράφονται εδώ επομένως δεν θα παρουσιαστούν όλες σε όλους και μπορεί να είναι διαφορετικές εάν λαμβάνετε περισσότερα από ένα φάρμακα.

Επομένως:

-Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν όλες τις αναφερόμενες παρενέργειες.

-Οι παρενέργειες είναι συχνά απρόβλεπτες όσον αφορά την έναρξη και τη διάρκειά τους.

-Οι παρενέργειες είναι σχεδόν πάντα αναστρέψιμες και θα υποχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

-Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές, φαρμακευτικές και πρακτικές, που μπορούν να σας βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση ή την αποφυγή των ανεπιθύμητων ενεργειών.

-Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην παρουσία και τη σοβαρότητα των παρενεργειών και την αποτελεσματικότητα της επιρουβικίνης.

-Οι παρενέργειες της επιρουβικίνης και η σοβαρότητα τους εξαρτάται από τη δόση του φαρμάκου που χορηγήται. Με άλλα λόγια, οι υψηλές δόσεις θα προκαλέσουν πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Εδώ σας παρουσιάζουμε τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν έχουν συμπεριληφθεί εκείνες που είναι σπάνιες και σχεδόν απίθανο να παρουσιαστούν. Εάν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται εδώ, πρέπει να την συζητήσετε με τον ογκολόγο σας. Οι περισσότερες παρενέργειες μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπισθούν από τον ογκολόγο σας με την κατάλληλη αγωγή.

Οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συχνές (εμφανίζονται τουλάχιστον στο 30%) σε ασθενείς που λαμβάνουν επιρουβικίνη:

Πρώιμες: (μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες από την έναρξη της θεραπείας)

-Πόνο στο σημείο έγχυσης του φαρμάκου.

-Ναυτία και έμετος

-Τα ούρα θα έχουν κόκκινο χρώμα για 1-2 ημέρες

Όψιμες: (αρκετές ημέρες μετά την έναρξη της αγωγής)

1) Αιματολογική τοξικότητα (Μυελοκαταστολή): Δοσοπεριοριστική τοξικότητα (μπορεί δηλαδή να προκαλέσει μείωση της δόσης ή διακοπή της αγωγής). Αναιμία, λευκοπενία και θρομβοπενία. Το ναδίρ (δηλαδή οι χαμηλότερες τιμές) της λευκοπενίας και της θρομβοπενίας παρατηρείται περίπου την 8η με 12η ημέρα με αποκατάσταση έως την 21η ημέρα. Η αναιμία παρουσιάζεται αργότερα. Αυτά μπορούν να σας θέσουν σε αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη, αναιμία ή αιμορραγία.

2) Γαστρεντερικό: ισχυρά εμετογόνο φάρμακο.

3) Δέρμα – βλεννογόνοι:

-στοματίτιδα (έλκη στο στόμα),

-αναστρέψιμη αλωπεκία (τριχόπτωση από το τριχωτό της κεφαλής ή και σε άλλα σημεία του σώματος) η οποία αρχίζει περίπου 2 με 3 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. Οι περισσότεροι ασθενείς χάνουν το σύνολο ή μέρος των μαλλιών τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά τα μαλλιά θα μεγαλώσουν και πάλι φυσιολογικά μετά την ολοκλήρωση της αγωγής.

4) αδυναμία, εύκολη κόπωση.

5) αμηνόρροια (διακοπή του εμμηνορροϊκού κύκλου).

(Περισσότερες πληροφορίες για τις παρενέργειες και τον τρόπο αντιμετώπισής τους θα βρείτε στο τμήμα μας «παρενέργειες της θεραπείας»).

Εξαγγείωση (διαφυγή του φαρμάκου εκτός της φλέβας κατά τη διάρκεια της έγχυσης)

Η εξαγγείωση της επιρουβικίνης συνεπάγεται σοβαρή καταστροφή των γύρω ιστών, γι αυτό και η χορήγησή της απαιτεί κατάλληλη επιλογή φλέβας και τοποθέτηση του φλεβοκαθετήρα, η λειτουργία των οποίων θα πρέπει απαραιτήτως να ελέγχεται πριν την έγχυση του φαρμάκου.

Σημεία και συμπτώματα της εξαγγείωσης: 

Τα αρχικά συμπτώματα της εξαγγείωσης εμφανίζονται αμέσως μετά τη ρήξη του αγγείου. Συνήθως παρουσιάζεται πόνος, κάψιμο ή απλά μια ενόχληση στο σημείο γύρω από τον φλεβοκαθετήρα. 

Σταδιακά ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα ή/και ερυθρότητα στο σημείο της έγχυσης. 

Η καταστροφή των ιστών που πιθανώς να ακολουθήσει δεν θα είναι άμεση αλλά προοδευτική και θα εγκατασταθεί βαθμιαία, μετά από ώρες ή ημέρες, συνοδευόμενη από άλγος. Ανάλογα με το φάρμακο μπορεί να παρουσιαστεί φλεγμονή, σκλήρυνση της περιοχής, εξέλκωση (ανοιχτή πληγή), με τη μορφή φυσαλίδων ενώ μπορεί να εξελιχθεί σε μερικές περιπτώσεις σε νέκρωση των ιστών.

Διαχείριση της εξαγγείωσης:

Σε περίπτωση εξαγγείωσης, 

  • δεν αφαιρούμε το φλεβοκαθετήρα μέσω του οποίου χορηγήθηκε το φάρμακο,
  • διακόπτεται άμεσα η έγχυση και
  • πάντα μέσω του φλεβοκαθετήρα επιχειρείται αναρρόφηση του φαρμάκου που έχει διαφύγει στους γειτονικούς ιστούς,
  • εφαρμόζονται τοπικά παγωμένα επιθέματα στην περιοχή της εξαγγείωσης, για 30 λεπτά περίπου (αμέσως και 4 με 6 φορές την ημέρα για 2 με 3 ημέρες) , εξασφαλίζοντας ότι τα επιθέματα δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα και στη συνέχεια
  • ανυψώνουμε το χέρι και χορηγούμε παυσίπονο, εάν χρειάζεται.

Η περαιτέρω αντιμετώπιση περιλαμβάνει δύο βασικά μέτρα : 

1.            Χορήγηση δεξραζοξάνης (Savene) ενδοφλεβίως, μία φορά ημερησίως για 3 συνεχόμενες ημέρες.

Η συνιστώμενη δόση είναι: 

•             Ημέρα ένα: 1000 mg/m2 

•             Ημέρα δύο: 1000 mg/m2 

•             Ημέρα τρία: 500 mg/m2 

Η πρώτη έγχυση πρέπει χορηγείται όσο το δυνατόν νωρίτερα και εντός των έξι πρώτων ωρών μετά το περιστατικό. Η ενδεδειγμένη δόση πρέπει να χορηγείται ως ενδοφλέβια έγχυση για 1-2 ώρες σε μεγάλη φλέβα σε περιοχή/άκρο διαφορετικό από αυτό που προσβλήθηκε από εξαγγείωση.. Διαδικασίες μείωσης της θερμοκρασίας, όπως η χρήση παγοκυστών, πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από την προσβεβλημένη περιοχή 15 λεπτά τουλάχιστον πριν από τη χορήγηση του Savene προκειμένου να επιτευχθεί επαρκής αιμάτωση.

2.            Τοπική εφαρμογή DMSO 50, 70 ή 99% (διμεθυλοσουλφοξείδιο) : 

Εφαρμόστε 1,5 ml διαλύματος με μπατονέτες, τοπικά, το συντομότερο δυνατό, και αφαιρέστε τυχόν υπόλειμμα της μετά από 45 λεπτά με ένα λευκό βαμβακερό πανί. Επαναλάβετε κάθε 8 ώρες για 7 ημέρες. Αφήστε ακάλυπτη τη περιοχή μετά την εφαρμογή. Η μόνη τοξικότητα που έχουμε δει είναι ένα τσούξιμο ή κάψιμο κατά την αρχική εφαρμογή. Εάν το πρόβλημα γίνει σοβαρό, aloe vera σε μορφή γέλης μπορεί να εφαρμοστεί μετά την απομάκρυνση του υπολειπόμενου DMSO από το δέρμα.

Οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι λιγότερο συχνές σε ασθενείς που λαμβάνουν επιρουβικίνη:

- Επιπεφυκίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του επιπεφυκότα (του άσπρου χιτώνα του ματιού)

- Τα νύχια γίνονται πιο σκούρα.

- Αναμνηστική αντίδραση του δέρματος (ερύθημα και αποφολίδωση) σε περιοχές όπου έχει προηγηθεί ακτινοθεραπεία

- Φλεβίτιδα και υπέρχρωση του δέρματος πάνω από τις φλέβες όπου έγινε η χορήγηση του φαρμάκου.

- Προβλήματα γονιμότητας (της ικανότητας να αποκτήσετε παιδιά). Εμφανίζεται σε περίπου 10% τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Είναι κάτι που πρέπει να σηζητηθεί με τον ογκολόγο σας εάν έχετε σκοπό να αποκτήσετε παιδιά στο μέλλον).

- Διάρροια

Μια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια της επιρουβικίνης είναι η δυνητικά μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, οφειλόμενη σε καρδιομυοπάθεια.

Η εμφάνιση της εξαρτάται από την συνολικά χορηγούμενη δόση η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 900mg/m2, για όλη τη διάρκεια της ζωής.

Το όριο αυτό είναι χαμηλότερο εάν ο ασθενής έχει λάβει στο παρελθόν ακτινοθεραπεία στο μεσοθωράκιο ή λαμβάνει συγχρόνως κυκλοφωσφαμίδη.

Ο ογκολόγος θα σας ζητήσει πριν την έναρξη της θεραπείας μια καρδιολογική εκτίμηση και υπερηχογράφημα καρδιάς, προκειμένου να βεβαιωθεί για τη φυσιολογική καρδιολογική λειτουργία αλλά και θα παρακολουθεί στενά τη λειτουργία της καρδιάς σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οι καρδιακές παρενέργειες μπορεί να προκύψουν ακόμα και 7 ή 8 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Παρουσιάζουμε εδώ τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, και δεν έχουν συμπεριληφθεί εκείνες που είναι σπάνιες και σχεδόν απίθανο να παρουσιαστούν. Εάν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται εδώ, πρέπει να την συζητήσετε άμεσα με τον ογκολόγο σας. Οι περισσότερες παρενέργειες μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπισθούν από τον ογκολόγο σας με την κατάλληλα φαρμακευτική αγωγή ή με έξυπνες, απλές πρακτικές συμβουλές.

Πότε να απευθυνθείτε στον ογκολόγο σας

Επικοινωνήστε με τον ογκολόγο σας αμέσως, μέρα ή νύχτα, εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

-Πυρετό 38 C και άνω ή ρίγος (πιθανά συμπτώματα μιας λοίμωξης).

-Ερυθρότητα, εξέλκωση ή οποιαδήποτε βλάβη στο σημείο έγχυσης

-Δυσκολία στην αναπνοή, δερματικό εξανθήματα που προκαλούν κνησμό, πτώση της πίεσης του αίματος, γρήγορο σφυγμό, πόνο και σφίξιμο στο στήθος, αίσθημα έξαψης, πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού.

Τα ακόλουθα συμπτώματα απαιτούν ιατρική φροντίδα, αλλά δεν είναι μια έκτακτη ανάγκη. Επικοινωνήστε με τον ογκολόγο σας μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

-Έλκη στο στόμα (επώδυνο ερύθημα, οίδημα και πληγές)

-Ναυτία (που σας εμποδίζει στη σωστή διατροφή και λήψη υγρών αλλά και στη λήψη των φαρμάκων που σας έχουν συνταγογραφειθεί).

-Εμετός (πάνω από 3-4 φορές σε διάστημα 24 ωρών).

-Διάρροια (3-4 επεισόδια σε ένα 24-ωρο)

-Γρήγορο καρδιακό ρυθμό

-Μαύρα κόπρανα ή αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα σας

-Ακραία και ασυνύθηστη κόπωση (που σας κάνει να μην είστε σε θέση να φροντίσεται τον εαυτό σας)

-Πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων

-Ερυθρότητα ή φαγούρα στα μάτια.

Προφυλάξεις

-Πριν την έναρξη της θεραπείας με επιρουβικίνη, φροντίστε να ενημερώσετε τον ογκολόγο σας για το ποια άλλα φάρμακα λαμβάνετε.

-Μην υποβάλεστε σε οποιοδήποτε είδος εμβολιασμού χωρίς την έγκριση του ογκολόγου σας ενώ λαμβάνετε επιρουβικίνη.

Ε-νημερώστε τον ογκολόγο σας εάν είστε έγκυος, πριν από την έναρξη αυτής της θεραπείας. Η επιρουβικίνη μπορεί να είναι επικίνδυνη για το έμβρυο. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν σκοπό να κυοφορίσουν θα πρέπει να ενημερωθούν για τους πιθανούς κινδύνους. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες οι οποίοι εάν έχουν σκοπό να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους.

-Μην θηλάζετε ενώ παίρνετε επιρουβικίνη.

-Τα άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, εκείνοι που έχουν λάβει ήδη υψηλές δόσεις αυτού του φαρμάκου ή ενός παρόμοιου και τα άτομα με χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων (καταστολή του μυελού των οστών) δεν μπορούν να λάβουν αυτό το φάρμακο.

Συμβουλές αυτοφροντίδας

-Εάν παρουσιάσετε πόνο, ερυθρότητα ή οίδημα στο σημείο έγχυσης τοποθετήστε πάγο και ειδοποιείστε αμέσως τον ογκολόγο σας.

-Μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο λοίμωξης γι 'αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε τους πολυσύχναστους χώρους και τα άτομα με ιώσεις (κρυολόγημα, γρίπη, παιδικές ιώσεις και άλλα). Εάν παρουσιάσετε πυρετό, ρίγη ή οποιαδήποτε άλλα σημεία λοίμωξης ενημερώστε αμέσως τον ογκολόγο σας.

-Πλένετε συχνά τα χέρια σας.

-Θα βοηθήσει στη πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελκών στο στόμα η χρήση μιας μαλακής οδοντόβουρτσας καθώς και η καθημερινές πλύσεις, 6-7 φορές την ημέρα, του στόματος με σοδόνερο (ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, με ή χωρίς μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι,

σε 250ml νερό).

-Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική ξυριστική μηχανή και μαλακή οδοντόβουρτσα για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αιμορραγίας.

-Για να μειώσετε τη ναυτία πρέπει να λαμβάνετε τακτικά και όπως σας συνταγογραφήθηκαν τα αντιεμετικά φάρμακα από τον ογκολόγο σας. Επίσης τρώτε μικρά και συχνά γεύματα.

-Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας υψηλότερο από 30 αλλά και προστατευτική ενδυμασία.

-Αποφύγετε τις αθλητικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το τραυματισμό σας.

-Πίνετε τουλάχιστον δύο έως τρία λίτρα υγρών κάθε 24 ώρες, εκτός αν υπάρχουν αντίθετες οδηγίες από τον ογκολόγο σας λόγω συνοδών προβλημάτων υγείας.

-Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο ή να αποφεύγεται εντελώς. Θα πρέπει να το συζητήσετε με τον ογκολόγο σας εάν σας ενδιαφέρει η κατανάλωση αλκοόλ.

-Να ξεκουράζεστε όσο το έχετε ανάγκη.

-Διατηρήστε μια σωστή, υγιεινή και θρεπτική διατροφή.

Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε συμπτώματα ή παρενέργειες, φροντίστε να τα συζητήσετε με τον ογκολόγο σας. Μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα ή να σας προτείνει απλές πρακτικές λύσεις για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των προβλημάτων.

Παρακολούθηση και έλεγχος ενώ λαμβάνετε επιρουβικίνη

Θα πρέπει να παρακολουθείστε τακτικά από τον ογκολόγο σας, όσο θα λαμβάνετε δοξορουβικίνη. Οι εξετάσεις θα περιλαμβάνουν αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της αγωγής με το φάρμακο αυτό, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, γενική εξέταση αίματος, ηλεκτρολύτες, εξετάσεις νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας. Εκτός από τις αιματολογικές εξετάσεις ο έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει τη φυσική εξέταση αλλά και απεικονιστικές εξετάσεις για τον έλεγχο της ανταπόκρισης της νόσου στη θεραπεία.