.

Panitumumab (Vectibix)

Σε αυτή τη σελίδα

Τι είναι το Panitumumab (Vectibix)

Θεραπευτικές ενδείξεις

Πως χορηγείται;

Παρενέργειες

Το Panitumumab (Vectibix) είναι ένα νέο φάρμακο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου που ανήκει στη κατηγορία της αποκαλούμενης «στοχευμένης θεραπείας» ως μονοκλωνικό αντίσωμα.

Τι είναι το Panitumumab;

Το Panitumumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο στοχεύει

και συνδέεται στους υποδοχείς του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR), στην επιφάνεια των κυττάρων.

Ο υποδοχέας EGFR εκφράζεται στα βασικά κύτταρα της επιδερμίδας, τους σμηγματογόνους αδένες και τα κύτταρα του τριχικού θυλάκου και

 έχει σημαντικό ρόλο:

-Στον πολλαπλασιασμό και την διαφοροποίηση (ομαλή ανάπτυξη) των επιδερμιδικών κυττάρων

-Στην προστασία των επιδερμιδικών κυττάρων κατά των βλαβών της ηλιακής ακτινοβολίας

-Στην αναστολή της φλεγμονής

-Στην επιτάχυνση της επούλωσηςτων τραυμάτων

Ο υποδοχέας EGFR εκφράζεται επίσης και στα καρκινικά κύτταρα.

Με τη σύνδεση του σε αυτούς τους υποδοχείς, το Panitumumab απενεργοποιεί ένα σημαντικό μονοπάτι που προάγει την κυτταρική διαίρεση και το πολλαπλασιασμό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή της ανάπτυξης των κυττάρων και το θάνατο τους, δυστυχώς όμως όχι μόνο των καρκινικών κυττάρων αλλά και των φυσιολογικών στα οποία εκφράζεται.

Θεραπευτικές ενδείξεις

Το panitumumab (Vectibix) ενδείκνυται για την αγωγή ασθενών με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο με μη μεταλλαγμένο, (φυσιολογικό) γονίδιο KRAS (αυτό αναλύεται και αναφέρεται στην ιστολογική εξέταση του ιστού (καρκίνου) που αφαιρέθηκε):

• στην πρώτη γραμμή (αρχική θεραπεία) σε συνδυασμό με FOLFOX (βλέπε καρκίνος παχέος εντέρου).

• στην δεύτερη γραμμή (μετά από αποτυχία της αρχικής θεραπείας) σε συνδυασμό με FOLFIRI σε ασθενείς οι οποίοι έχουν λάβει χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής με βάση τη φθοριοπυριμιδίνη (μη συμπεριλαμβανομένης της ιρινοτεκάνης)

• ως μονοθεραπεία μετά από αποτυχία χημειοθεραπευτικών σχημάτων που περιείχαν φθοριοπυριμιδίνη, οξαλιπλατίνη και ιρινοτεκάνη.

Πώς χορηγείται

Το panitumumab χορηγείται στάγδην σε μια φλέβα (ενδοφλέβια έγχυση). Η έγχυση συνήθως διαρκεί περίπου 60 λεπτά και χορηγείται μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.

Η θεραπεία με Vectibix θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ογκολόγου, ο οποίος έχει εμπειρία στη χρήση αντικαρκινικών θεραπειών. Απαιτούνται αποδείξεις (μέσα από την ιστολογική εξέταση) της κατάστασης του μη μεταλλαγμένου, (φυσιολογικού) γονιδίου KRAS πριν από την έναρξη θεραπείας με Vectibix. Η συνιστώμενη δόση Vectibix είναι 6 mg/kg βάρους σώματος χορηγούμενα εφάπαξ κάθε δύο εβδομάδες.

Πιθανές παρενέργειες

Η αντίδραση κάθε ανθρώπου στη χημειοθεραπεία είναι διαφορετική. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν πολύ λίγες παρενέργειες, ενώ άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν περισσότερες. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποιος θα παρουσιάσει και σε πιο βαθμό τις παρενέργειες από κάποιο φάρμακο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που περιγράφονται εδώ δεν θα παρουσιαστούν όλες σε όλους και μπορεί να είναι διαφορετικές εάν λαμβάνετε περισσότερα από ένα φάρμακα. Επομένως:

-Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν όλες τις αναφερόμενες παρενέργειες.

-Οι παρενέργειες είναι συχνά, αλλά όχι πάντα, απρόβλεπτες όσον αφορά την έναρξη και τη διάρκειά τους.

-Οι παρενέργειες είναι σχεδόν πάντα αναστρέψιμες και υποχωρούν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

- Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές, φαρμακευτικές και πρακτικές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση ή την αποφυγή των ανεπιθύμητων ενεργειών.

-Σε αντίθεση με τα περισσότερα φάρμακα κατά του καρκίνου, στη θεραπεία με panitumumab υπάρχει συσχέτιση της παρουσίας και της σοβαρότητας, κυρίως των δερματικών παρενεργειών και την αποτελεσματικότητα του έναντι του καρκίνου.

-Οι παρενέργειες του panitumumab και η σοβαρότητα τους εξαρτάται από τη δόση του φαρμάκου που χορηγείται και την ανταπόκριση στη θεραπεία. Με άλλα λόγια, οι υψηλές δόσεις και η καλή ανταπόκριση θα προκαλέσουν πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Παρουσιάζουμε εδώ τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά δεν έχουν συμπεριληφθεί εκείνες οι οποίες είναι σπάνιες και επομένως παρουσιάζονται σε ελάχιστες περιπτώσεις. Εάν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται εδώ, πρέπει να την συζητήσετε με τον ογκολόγο σας. Οι περισσότερες παρενέργειες μπορούν είτε να προληφθούν είτε να αντιμετωπισθούν από τον ογκολόγο σας.

Οι παρενέργειες του panitumumab είναι γενικά ήπιες, και μπορούν να αντιμετωπισθούν με φαρμακευτική αγωγή. 

Οι παρενέργειες του panitumumab χωρίζονται σε δύο ομάδες:

 • Αυτές που σχετίζονται με την έγχυση, οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της έγχυσης και έως περίπου 24 ώρες μετά και
 • Άλλες παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν ημέρες ή εβδομάδες αργότερα.

Αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση

Αυτές είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις και είναι σπάνιες καθώς προσβάλλουν λιγότερους από 5 στους 100 ανθρώπους που υποβάλλονται σε θεραπεία με αυτό το φάρμακο. Η αντίδραση είναι συνήθως ήπια, ενώ σπάνια μπορεί να είναι πιο σοβαρή. Πριν από την έναρξη χορήγησης του panitumumab, θα σας χορηγηθούν φάρμακα προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης.

Εάν επομένως παρουσιάσετε μια αντίδραση αυτή συνήθως μπορεί να αντιμετωπισθεί με την επιβράδυνση ή τη διακοπή της έγχυσης μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα και τη

χορήγηση κορτιζόνης και αντιισταμινικού (Fenistil). Κάθε μελλοντική έγχυση στη συνέχεια θα δίνεται σε βραδύτερο ρυθμό.

Θα πρέπει να παρακολουθείστε στενά κατά τη διάρκεια της έγχυσης. Ενημερώστε τη νοσοκόμα ή τον ογκολόγο σας εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • πυρετό, ρίγη ή ζάλη
 • εξάνθημα (κοκκινίλες), κνησμό (φαγούρα) σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά κυρίως εμφανίζονται στο πρόσωπο και το λαιμό
 • ταχυκαρδία, υπόταση
 • οίδημα (πρήξιμο) των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού
 • ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό (θορυβώδης αναπνοή), βήχα
 • πόνο στην πλάτη ή την κοιλιά
 • πόνο ή σφίξιμο στο στήθος.

Σπάνια, μια αντίδραση που σχετίζεται με την έγχυση μπορεί να συμβεί λίγες ώρες μετά τη θεραπεία. Εάν παρουσιάσετε αυτά τα συμπτώματα ή αισθανθείτε αδιαθεσία αφού επιστρέψετε στο σπίτι σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον ογκολόγο σας.

Άλλες πιθανές παρενέργειες

Από μελέτες φάνηκε ότι οι δερματικές αντιδράσεις ήταν οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίστηκαν με τη μεγαλύτερη συχνότητα σε ασθενείς που έλαβαν panitumumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν με μεγαλύτερη συχνότητα περιελάμβαναν την υπομαγνησιαιμία (χαμηλό μαγνήσιο στο αίμα), τη διάρροια και τη στοματίτιδα.

Δερματικές αντιδράσεις

Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια του panitumumab είναι οι δερματικές αντιδράσεις.

-Ερύθημα δηλαδή ερυθρότητα (συνήθως την πρώτη με δεύτερη εβδομάδα)

-Εξάνθημα που μοιάζει με ακμή και εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, το κεφάλι, το στήθος και την πλάτη. Αυτό αρχίζει συνήθως κατά τις πρώτες 2-3 εβδομάδες της θεραπείας, παραμένει για όλη τη διάρκεια της θεραπείας με στιγμές έξαρσης και ύφεσης, ενώ υποχωρεί με την ολοκλήρωσή της θεραπείας.

Το εξάνθημα μπορεί να χαρακτηρισθεί :

Ήπιο

Εντοπισμένο εξάνθημα, με ήπια συμπτωματολογία, 2) χωρίς σημεία λοίμωξης και 3) χωρίς επίδραση στις καθημερινές δραστηριότητες.

Μέτριο

1) Γενικευμένο εξάνθημα, 2) ήπιος κνησμός και 3) μικρή επίδραση στις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς σημεία επιμόλυνσης.

Σοβαρό

1) Γενικευμένο εξάνθημα με ερυθροδερμία 2) σοβαρός κνησμός, και 3) μείωση δραστηριοτήτων 4) με σημεία επιμόλυνσης

                               Α, Β: ήπιο - C, D, E: μέτριο                                                                                              Σοβαρό με σημεία επιμόλυνσης

Αντιμετώπιση του εξανθήματος

Είναι βασική η ενημέρωση του ασθενούς και η τακτική παρακολούθηση (κάθε 2 με 4 εβδομάδες)

Γενικά μέτρα:

_ Δερματολογική εξέταση πριν την έναρξη του εξανθήματος.

_ Το ξηρό δέρμα πρέπει να ενυδατώνεται 2 φορές την ημέρα με σκευάσματα ελεύθερα αλκοόλης (πχ 10% ουρία)

_ Αποφυγή της ηλιακής έκθεσης

_ Χρήση αντηλιακών σκευασμάτων με βαθμό προστασίας >30. Είναι προτιμότερη η χρήση αντηλιακών με φυσικά φίλτρα (τα χημικά φίλτρα απορροφούν ενώ τα φυσικά

φίλτρα αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία)

_ Συμβουλές για σωστή χρήση αντηλιακού

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Τοπική

• Τοπικάστεροειδή (Alclometasone 0.05% cream, Fluocinonide 0.05% cream )

• Τοπικάαντιβιοτικά (Clindamycin 1%, Metronidazole gel)

• Τοπικά ανοσοκατασταλτικά (1% pimecrolimus)

Συστηματική

• Δοξυκυκλίνη 200mg/ημέρα

• Μινοκυκλίνη 100mg/ημέρα

Το εξάνθημα υφίεται μετά από 1 έως 2 μήνες συστηματικής χορήγησης.

• Ισοτρετινοΐνη σε χαμηλή δόση (20-30 mg/ημέρα), αν και συνήθως η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων πρέπει να αποφεύγετε ή να χορηγείται με μεγάλη προσοχή λόγω των σοβαρών παρενεργειών.

Περιονύχια φλεγμονή (παρατηρείται στις 4 έως 8 εβδομάδες)

Βλάβες των νυχιών και του περιονυχίου παρατηρούνται στον 10 – 15% των ασθενών. Κλινικά παρατηρείται είσφρυση όνυχος (η κατάσταση κατά την οποία το πλαϊνό τμήμα του νυχιού εισέρχεται εντός του δέρματος του δακτύλου προκαλώντας πόνο και φλεγμονή), ερύθημα, οίδημα του περιονυχίου, πυορροή. Η δευτεροπαθής επιμόλυνση από βακτήρια δεν είναι σπάνια.                                                    

Σε ήπια περιονυχία συνιστάται η χρήση τοπικών αντισηπτικών και αντιβιοτικών αλοιφών

_ κρέμα μουπιροσίνης (Bactroban)

_ κρέμα φουσιδικού οξέως (Fucidin)

Σε σοβαρές περιπτώσεις συνιστάται συστηματική αντιβιοτική θεραπεία :

_ Η ουσιαστική αντιμετώπιση βασίζεται στη χορήγηση αντιβιοτικών όπως οι κεφαλοσπορίνες, κινολόνες

_ Υπάρχουν αναφορές για ανταπόκριση στη μινοκυκλίνη 100 X 2/ ημ γιά 6 εβδομάδες

_ Αφαίρεση ονυχιαίας πλάκας

Κνησμός, ξηροδερμία (συνήθως 8 εβδομάδες μετά την έναρξη)

Ένας στους τρείς ασθενείς που λαμβάνουν αυτού του τύπου τη θεραπεία παρουσιάζουν έντονη ξηροδερμία.

Αυτή οφείλεται στην διαταραχή της ομαλής κερατινοποίησης των επιδερμιδικών κυττάρων

Επιβαρυντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη ξηροδερμίας είναι :

- Μεγάλη ηλικία

- Ιστορικό εκζέματος

- Προηγούμενη θεραπεία με κυτταροτοξικούς παράγοντες

Αντιμετώπιση της ξηροδερμίας και του κνησμού

_ Καθημερινή χρήση μαλακτικών-ενυδατικών κρεμών με ήπια υποαλλαεργικά προϊόντα

_ Σε έντονη ξηροδερμία, χρήση μαλακτικών με κερατολυτικούς παράγοντες

_ Τοπική χρήση κορτικοστεροειδών

Γιά το κνησμό:

_ Σημαντική υποχώρηση με την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας με ενυδατικές κρέμες

_ Συστηματικά αντιϊσταμινικά (σετριζίνη, λοραταδίνη, υδροξυζίνη).

_ Πρεγκαμπαλίνη (Lyrica), 75 – 100 mg bid ήταν αποτελεσματική σε ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν σε αντιισταμινικά

Σκευάσματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

Ενυδατικές ουσίες

• Ουρία 10-20%

• Λακτικό αμμώνιο 12%

• Λακτικό οξύ 12%

• Σαλικυκλικό οξύ 3-6%

• Οξίδιο του ψευδαργύρου 13-40%

Προϊόντα με αντικνησμώδη δράση

Μενθόλη 0.5%

Ρωγμές στο δέρμα

Επώδυνες ρωγμές μπορούν να αναπτυχθούν στις παλάμες, στα πέλματα, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν, περιστοματικές ρωγμές και ρωγμές στα χείλη και να είναι εξαιρετικά επώδυνες.

Τελαγγειεκτασίες

Τελαγγειεκτασίες είναι τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που προκύπτουν στην επιφάνεια του δέρματος Μπορούν να εμφανιστούν ως ένα πρώιμο

συμβάν, που εμφανίζεται στο

πρόσωπο, την περιοχή πίσω από τα αυτιά, στο στήθος, στα άκρα και να σχετίζονται με την πρόωρη εμφάνιση δερματικού εξανθήματος-ερυθήματος ή να εμφανίζονται σε δεύτερο χρόνο με τη συνεχή χορήγηση του φαρμάκου. Υποχωρούν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά με εναπομένουσα υπέρχρωση.

Υπερμελάγχρωση

Μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση τυπικώς παρατηρείται μετά ερύθημα-εξάνθημα ή άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος, όπως το έκζεμα. Το φως του ήλιου μπορεί να επιδεινώσει την υπέρχρωση. 

Ανωμαλίες έκφυσης τριχών

• Εμφάνιση 4 με 8 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας

• Παρουσία αλωπεκίας με εύθραυστες τρίχες, σγουρές, σε ξηρό κνησμώδες κρανίο

• Αλλαγή χρώματος τριχών

• Τριχομεγαλία, σγουρές βλεφαρίδες

Ορισμένες πρακτικές συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν να μειωθούν οι επιπτώσεις στο δέρμα σας, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνισή τους.

 • Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και ήπιο μη αρωματικό σαπούνι για το μπάνιο και το πλύσιμο.
 • Αποφύγετε τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν οινόπνευμα.
 • Μην χρησιμοποιείτε φάρμακα κατά της ακμής, δεδομένου ότι μπορούν να ξηράνουν το δέρμα σας και να χειροτερέψουν τα συμπτώματα σας.
 • Το φως του ήλιου μπορεί να κάνει χειρότερα τα συμπτώματα του δέρματος. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλή προστασία από τις ακτίνες UVA και με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30 πριν βγείτε έξω. Συμβουλευτείτε τον ογκολόγο σας πριν τη χρήση οποιασδήποτε κρέμας, αντηλιακού κ.ά.
 • Ενυδατώστε το δέρμα σας τακτικά και μετά το μπάνιο. Ο ογκολόγος σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για τα οποία είναι τα καλύτερα ενυδατικά προϊόντα.
 • Αν θέλετε να φοράτε make-up για να αποκρύψετε το εξάνθημα, επιλέξτε ένα υποαλλεργικό, όπως to Dermablend της VICHY.
 • Φοράτε γάντια για τις δουλειές του σπιτιού και τη κηπουρική.

Ενημερώστε τον ογκολόγο σας το συντομότερο δυνατό εάν παρουσιάσετε δερματικές παρενέργειες ή βλάβες των νυχιών. Μπορεί να σας χορηγήσει αγωγή η ποία θα σας βοηθήσει να μειώσετε την ένταση τους. Αν τα δερματικά προβλήματα είναι σοβαρά τότε το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις θεραπείες μπορεί να παραταθεί ή η δόση του φαρμάκου μπορεί να μειωθεί.

Ναυτία και εμετός

Ο ογκολόγος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα κατά της ναυτίας τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της (δείτε το τμήμα μας που ασχολείται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες-Ναυτία και εμετός).

Διάρροια

Συνήθως μπορεί να ελεγχθεί με τη κατάλληλη δίαιτα ή με φαρμακευτική αγωγή, Ενημερώνετε πάντα τον ογκολόγο σας για την εμφάνισή της, αν είναι σοβαρή ή συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά (δείτε το τμήμα μας που ασχολείται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες- Διάρροια).

Κόπωση, γενικό αίσθημα αδυναμίας

Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κόπωσης ή εναλλαγή περιόδων ανάπαυσης με κάποια ήπια άσκηση όπως το περπάτημα (δείτε το τμήμα μας που ασχολείται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες- Κόπωση).

Αναπνευστικά προβλήματα ή βήχας

Αυτά είναι περισσότερο πιθανά σε αυτούς που πάσχουν από παλαιότερα πνευμονικά νοσήματα. Ενημερώστε τον ογκολόγο σας αν παρατηρήσετε δύσπνοια ή βήχα.

Έλκη (πληγές) στο στόμα

Τόσο στη πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση των ελκών στο στόμα βοηθά η χρήση μιας μαλακής οδοντόβουρτσας καθώς και οι καθημερινές πλύσεις, 6-7 φορές την ημέρα, του στόματος με σοδόνερο (ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και / ή 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 250ml νερό). Πίνετε άφθονα υγρά (δείτε το τμήμα μας που ασχολείται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες- στοματίτιδα).

Πονοκέφαλοι

Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους ενώ είστε υπό θεραπεία με panitumumab.

Προβλήματα στα μάτια

Επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα, δακρύρροια, υπεραιμία του οφθαλμού, ξηροφθαλμία

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στην όρασή σας, ή αν τα μάτια σας είναι ερεθισμένα, κόκκινα ή αισθάνεστε φαγούρα, ενημερώστε τον ογκολόγο σας. Μπορεί να σας συνταγογραφήσει σταγόνες ή οφθαλμικές κρέμες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον ογκολόγο σας αμέσως εάν αισθανθείτε αδιαθεσία ή παρουσιάσετε σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και αν αυτές δεν αναφέρονται παραπάνω.

Πρόσθετες πληροφορίες

Ενημερώστε τον ογκολόγο σας εάν είστε έγκυος, πριν από την έναρξη αυτής της θεραπείας. Το panitumumab μπορεί να είναι επικίνδυνο για το έμβρυο. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν σκοπό να κυοφορήσουν θα πρέπει να ενημερωθούν για τους πιθανούς κινδύνους. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες οι οποίοι εάν έχουν σκοπό να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται αποτελεσματική αντισύλληψη ενώ υποβάλλεστε σε θεραπεία με αυτό το φάρμακο, και για τουλάχιστον έξι μήνες μετά. 

Δεν είναι γνωστό εάν το panitumumab είναι παρών στο σπέρμα ή στα κολπικά υγρά. Για να προστατέψετε τον/την σύντροφό σας είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιήσετε μια μορφή προφύλαξης για περίπου 48 ώρες μετά τη θεραπεία.

Γονιμότητα

Το panitumumab μπορεί να επηρεάσει προσωρινά τον γυναικείο έμμηνο κύκλο, την ωορρηξία και τις περιόδους, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πώς το panitumumab μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.