.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα 

Σε αυτή τη σελίδα

Πρόληψη του βασικοκυτταρικού καρκινώματος 

Οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης βασικοκυτταρικού καρκινώματος

 

Δείτε επίσης

Προειδοποιητικά σημεία του Βασικοκυτταρικού Καρκινώματος 

Διάγνωση

Παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη και τις επιλογές θεραπείας

Σταδιοποίηση

Θεραπεία

Το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος (το 80%), με περίπου 2,8 εκατομμύρια νέων περιστατικών κάθε χρόνο μόνο στις Η.Π.Α. 

Ο κακοήθης αυτός όγκος  έχει την τάση να αναπτύσσεται αργά και συνήθως  προκαλεί τοπική καταστροφή των ιστών, δηλαδή είναι συνήθως μόνο τοπικά διηθητικός, επιθετικός και καταστροφικός.

Σπάνια όμως, μπορεί να δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις και να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να αναπτυχθεί σε κοντινές περιοχές, να διηθήσει και να καταστρέψει τους ιστούς κάτω από το δέρμα όπως το οστό.

Εάν δεν αφαιρεθεί πλήρως, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να επανεμφανισθεί στην ίδια θέση πάνω στο δέρμα.

Οι άνθρωποι που εμφάνισαν μια φορά βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έχουν μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν και νέο σε άλλη περιοχή του δέρματος.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συνήθως παρουσιάζεται μετά την ηλικία των 40 ετών και η επίπτωσή του αυξάνεται με την ηλικία. Εμφανίζεται στους άντρες 30% πιο συχνά από ότι στις γυναίκες.

Εργάτες σε επαγγέλματα που απαιτούν παραμονή στο ύπαιθρο για πολλές ώρες καθώς και άτομα που ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους εκτεθειμένα στον ήλιο είναι ιδιαίτερα ύποπτα να αναπτύξουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Γεωγραφικά, οι χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, όπως είναι η Ελλάδα, εμφανίζουν μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου. Είναι ιδιαίτερα σπάνιο στους μελαμψούς και μαύρους, και εμφανίζεται κυρίως στους λευκούς.

Πρόληψη του βασικοκυτταρικού καρκινώματος

Τι είναι η πρόληψη;

Πρόληψη είναι τα μέτρα που λαμβάνονται με σκοπό τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης του καρκίνου. Με την πρόληψη, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου σε έναν πληθυσμό μειώνεται, μειώνοντας επομένως και τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από τον καρκίνο αυτό.

Στρατηγικές πρόληψης που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής

•             Να επιδιώκετε να παραμένετε στην σκιά, ειδικότερα κατά τις ώρες ανάμεσα στις 10 π.μ. και 4 μ.μ.

•             Να αποφεύγετε τα εγκαύματα

•             Να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και το τεχνητό μαύρισμα (solarium) με U.V ακτινοβολία.

•             Κατά την έκθεσή σας στον ήλιο να καλύπτετε το σώμα σας με φαρδιά ρούχα, πλατύγυρο καπέλο και γυαλιά ηλίου, τα οποία σας προστατεύουν από την ακτινοβολία.

•             Να χρησιμοποιείται καθημερινά, αντιηλιακό με δείκτη προστασίας SPF ευρέως φάσματος 15 ή υψηλότερο.

•             Για παρατεταμένες δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο να κάνετε χρήση αδιάβροχου, αντιηλιακού, ευρέως φάσματος (UVA / UVB) με δείκτη προστασίας από 30 και άνω.

•             Να κάνετε επάλειψη αντιηλιακού σε ολόκληρο το σώμα σας, 30 λεπτά πριν βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο. Επαναλάβετε την επάλειψη, με συχνότητα κάθε 2 ώρες είτε μετά από κολύμπι ή μετά από υπερβολικό ιδρώτα.

•             Να μην εκθέτετε τα νεογέννητα στον ήλιο. Μετά την πάροδο της ηλικίας των 6 μηνών τα μωρά πρέπει να φορούν αντιηλιακό.

•             Ενημερωθείτε από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για τις παρενέργειες των φαρμακευτικών σκευασμάτων που λαμβάνετε. Κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στην ηλιακή ακτινοβολία.

Οδηγίες Δευτερογενούς Πρόληψης 

•             Ελέγχετε το δέρμα σας τακτικά, από την κορυφή έως τα νύχια και απευθυνθείτε στο γιατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε σε αυτό.

•             Να επισκέπτεστε τον ιατρό σας, κάθε χρόνο με σκοπό την επαγγελματική εξέταση του δέρματός σας.

Οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης βασικοκυτταρικού καρκινώματος 

Για την αποφυγή νέων κρουσμάτων καρκίνου, οι επιστήμονες καθορίζουν τους παράγοντες κινδύνου και τους προστατευτικούς παράγοντες. Οτιδήποτε αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου χαρακτηρίζεται ως παράγοντας κινδύνου, ενώ οτιδήποτε μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου χαρακτηρίζεται ως προστατευτικός παράγοντας.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν ενώ άλλοι δεν μπορούν. Για παράδειγμα, τόσο η έκθεση στον ήλιο όσο και το χρώμα του δέρματος, είναι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη βασικοκυτταρικού καρκινώματος, αλλά μόνο η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποφευχθεί.

Παράγοντες κινδύνου 

•             Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ακόμη και αν το δέρμα είναι προστατευμένο με ρουχισμό ή αντιηλιακό γαλάκτωμα. Το μαύρισμα από την ηλιοθεραπεία είναι η απόκριση του δέρματος στη βλάβη από την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία.

•             Το ανοιχτό χρώμα του δέρματος. Η μικρότερη ποσότητα μελανίνης στο δέρμα παρέχει μικρότερη προστασία από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

•             Το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων. Κάθε ηλιακό έγκαυμα καταστρέφει τα κύτταρα του δέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

•             Οι προκαρκινωματώδεις βλάβες του δέρματος.

•             Το θετικό οικογενειακό ιστορικό.

•             Το ατομικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.

•             Το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

•             Το ευαίσθητο δέρμα, για παράδειγμα, μετά από έγκαυμα.

•             Η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, κυρίως χημικές ουσίες, όπως αρσενικό.

•             Η μεγάλη ηλικία.