.

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου.

Επειδή ο καρκίνος του ενδομητρίου ξεκινά στο εσωτερικό της μήτρας, συνήθως το τεστ Παπανικολάου δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη δοκιμασία και για το λόγο αυτό άλλες εξετάσεις είναι αναγκαίες. Παρόλα αυτά το τεστ Παπανικολάου πρέπει πάντα να γίνεται, κυρίως προς αποκλεισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος είναι και αυτός ένα αίτιο μη φυσιολογικής αιμορραγίας από τον κόλπο αλλά και γιατί, αν και σε μικρό ποσοστό, μπορεί να θέσει την υπόνια ύπαρξης καρκίνου του ενδομητρίου.

Κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού:

Η κλινική εξέταση γίνεται με σκοπό να ελέγξουμε τη γενική κατάσταση της υγείας της ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων της νόσου αλλά και η διερεύνηση ενδοκοιλιακών-ενδοπυελικών μαζών ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο. Το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς θα πρέπει επίσης να ληφθεί.

Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα

Είναι μια απλή μέθοδος η οποία χρησιμεύει για να εντοπίσει ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, και κυρίως να μετρηθεί το πάχος του ενδομητρίου. Γυναίκες με πάχος ενδομητρίου μικρότερο των 4-5mm και αιμοραγία ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου, δηλαδή θεωρείται δύσκολο (αλλά όχι απίθανο) να πάσχουν από καρκίνο του ενδομητρίου. Αν το πάχος του ενδομητρίου είναι μεγαλύτερο από 20 mm τότε είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα καρκίνου του ενδομητρίου.

Βιοψία ενδομητρίου

Μια βιοψία ξεκινά με την αφαίρεση ενός δείγματος ιστού από τον οργανισμό. Στην συνέχεια, ο ιστός θα εξεταστεί με την βοήθεια μικροσκοπίου ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα αποτελέσματα για την διάγνωση. Η βιοψία λαμβάνεται προκειμένου να εξεταστεί η επένδυση της μήτρας (το ενδομήτριο). Μια βιοψία ενδομητρίου μπορεί να διεξαχθεί με διαφορετικούς τρόπους.

Διαστολή και Απόξεση 

Η μέθοδος της διαστολής και απόξεσης είναι μια κοινή γυναικολογική διαδικασία, η οποία σταδιακά αντικαθίσταται από την πιο σύγχρονη υστεροσκόπηση.
Η διαστολή και η απόξεση γίνεται με μια σύντομη γενική αναισθησία. Ο τράχηλος ανοίγει σταδιακά με την εισαγωγή του διαστολέα. Ο διαστολέας είναι αρχικά πολύ μικρός, αλλά το μέγεθος του αυξάνει σταδιακά, έως ότου η διαστολή του τραχήλου της μήτρας να είναι αρκετή για να δεχτεί ένα ξέστρο (Curette-μικρό εργαλείο σε σχήμα ορθογώνιου κουταλιού). Το ξέστρο χρησιμοποιείται για τη λήψη δείγματος από το τοίχωμα της μήτρας το οποίο στέλνετε στο εργαστήριο για ανάλυση. Η ανάρρωση είναι εξαιρετικά ταχεία. Η γυναίκα, αφού ξυπνήσει, μπορεί να πιει, να φάει και να πάει σπίτι της. Δεν μπορεί να οδηγήσει για 24 ώρες (λόγω αναισθητικών φαρμάκων). Μπορεί να χρειαστεί παυσίπονα για μερικές ημέρες.

Υστεροσκόπηση

Ένας σωλήνας οπτικών ινών με έντονο φως στην άκρη, εισάγεται μέσω του τραχήλου της μήτρας για να επιτευχθεί η άμεση θέα του ενδομητρίου (εσωτερική επένδυση της μήτρας) με αποτέλεσμα να γίνεται εφικτή η λήψη στοχευμένης βιοψίας από βλάβες που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η βιοψία με άμεση οπτική επαφή μπορεί να γίνει με λαβίδα που διέρχεται μέσα από το εσωτερικό του σωλήνα στη μήτρα. Η διαδικασία πραγματοποιείται συνήθως με χρήση τοπικού αναισθητικού, αλλά μερικές γυναίκες μπορεί να χρειαστούν γενική αναισθησία.