.

Avastin

(bevacizumab)

Τι είναι το Avastin (bevacizumab) και ποια είναι η χρήση του

Το Avastin περιέχει τη δραστική ουσία bevacizumab, το οποίο είναι ένα ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα (ένας τύπος πρωτεΐνης που συνήθως παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσει στην υπεράσπιση του οργανισμού από λοιμώξεις και καρκίνο).

Το bevacizumab συνδέεται εκλεκτικά με μία πρωτεΐνη που ονομάζεται ανθρώπινος αυξητικός παράγοντας του αγγειακού ενδοθηλίου (VEGF), ο οποίος βρίσκεται στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων και των λεμφικών αγγείων στον οργανισμό. Η πρωτεΐνη VEGF προκαλεί την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων εντός των όγκων, αυτά τα αιμοφόρα αγγεία παρέχουν στον όγκο θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.

Μόλις το bevacizumab συνδεθεί με τον VEGF, η ανάπτυξη του όγκου εμποδίζεται αναστέλλοντας την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων που παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στον όγκο.

Το Avastin (bevacizumab) χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση:

•             Προχωρημένου καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού, σε συνδυασμό με αγωγή χημειοθεραπείας.

•            Μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Όταν χρησιμοποιείται σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, σε συνδυασμό με αγωγή χημειοθεραπείας (πακλιταξέλη ή καπεσιταβίνη).

•             Προχωρημένου μη μικροκυτταρικού καρκίνο του πνεύμονα μαζί με σχήμα χημειοθεραπείας που περιέχει πλατίνα.

•             Προχωρημένου καρκίνου νεφρών μαζί με έναν άλλο τύπο φαρμάκου που ονομάζεται ιντερφερόνη.

•             Προχωρημένου επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών, καρκίνο των ωαγωγών, ή πρωτοπαθούς καρκίνου του περιτοναίου σε συνδυασμό με καρβοπλατίνη και πακλιταξέλη.

•        Μεταστατικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε συνδυασμό με πακλιταξέλη και σισπλατίνη ή, εναλλακτικά, με πακλιταξέλη και τοποτεκάνη σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία με πλατίνα.

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Το Avastin πρέπει να χορηγείται υπό την επίβλεψη ιατρού με εμπειρία στη χρήση αντινεοπλασματικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Δοσολογία

Η αναγκαία δόση Avastin εξαρτάται από το σωματικό σας βάρος και το είδος του καρκίνου για θεραπεία.

Η συνιστώμενη δόση είναι 5 mg, 7.5 mg, 10 mg ή 15 mg ανά χιλιόγραμμο σωματικού σας βάρους. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει την κατάλληλη δόση Avastin. Θα λαμβάνετε θεραπεία με Avastin μία φορά κάθε 2 ή 3 εβδομάδες.

Ο αριθμός των εγχύσεων που θα λαμβάνετε θα εξαρτηθεί από την ανταπόκρισή σας στη θεραπεία. θα πρέπει να συνεχίζετε να λαμβάνετε αυτό το φάρμακο έως ότου το Avastin αποτύχει στην αναστολή της ανάπτυξης του όγκου σας.

Τρόπος χορήγησης

Η αρχική δόση θα πρέπει να χορηγείται ως ενδοφλέβια έγχυση εντός 90 λεπτών. Εάν η πρώτη έγχυση είναι καλά ανεκτή, η δεύτερη έγχυση μπορεί να χορηγηθεί εντός 60 λεπτών. Εάν η έγχυση διάρκειας 60 λεπτών είναι καλά ανεκτή, όλες οι επακόλουθες εγχύσεις μπορούν να χορηγούνται εντός 30 λεπτών. Δεν θα πρέπει να χορηγείται με ταχεία ή bolus ενδοφλέβια ένεση.

Τροποποιήσεις της δόσης

Δεν συνιστάται η μείωση της δόσης λόγω ανεπιθύμητων αντιδράσεων. Εφόσον ενδείκνυται, η θεραπεία θα πρέπει είτε να διακοπεί οριστικά είτε να ανασταλεί προσωρινά.

Αλλεργικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της έγχυσης

Είναι πιθανό κατά την έναρξη χορήγησης του  να παρουσιάσετε αλλεργική αντίδραση. Ενημερώστε άμεσα τον ογκολόγο σας ή μέλος του ιατρικού προσωπικού.

Τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν: δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος. Μπορεί επίσης να έχετε ερυθρότητα του δέρματος κυρίως στο πρόσωπο ή εξάνθημα, ρίγος, αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία) ή τάση για έμετο.

Εξαγγείωση (διαφυγή του φαρμάκου εκτός της φλέβας κατά τη διάρκεια της έγχυσης) 

Η εξαγγείωση  (διαφυγή του φαρμάκου εκτός της φλέβας) του Avastin (bevacizumab) συνεπάγεται πιθανή καταστροφή των γύρω ιστών, γι αυτό και η χορήγησή της απαιτεί κατάλληλη επιλογή φλέβας και τοποθέτηση του φλεβοκαθετήρα, η λειτουργία των οποίων θα πρέπει απαραιτήτως να ελέγχεται πριν και κατά τη διάρκεια της έγχυσης του φαρμάκου.

Σημεία και συμπτώματα της εξαγγείωσης:

Τα αρχικά συμπτώματα της εξαγγείωσης εμφανίζονται αμέσως μετά τη ρήξη του αγγείου. Συνήθως παρουσιάζεται πόνος, κάψιμο ή απλά μια ενόχληση στο σημείο γύρω από τον φλεβοκαθετήρα.

Σταδιακά ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα ή/και ερυθρότητα στο σημείο της έγχυσης.

Η καταστροφή των ιστών που πιθανώς να ακολουθήσει δεν θα είναι άμεση αλλά προοδευτική και θα εγκατασταθεί βαθμιαία, μετά από ώρες ή ημέρες, συνοδευόμενη από άλγος. Ανάλογα με το φάρμακο μπορεί να παρουσιαστεί φλεγμονή, σκλήρυνση της περιοχής, εξέλκωση (ανοιχτή πληγή), με τη μορφή φυσαλίδων ενώ μπορεί να εξελιχθεί σε μερικές περιπτώσεις σε νέκρωση των ιστών.

Διαχείριση της εξαγγείωσης:

Σε περίπτωση εξαγγείωσης,

•             δεν αφαιρούμε το φλεβοκαθετήρα μέσω του οποίου χορηγήθηκε το φάρμακο,

•             διακόπτεται άμεσα η έγχυση και

•             πάντα μέσω του φλεβοκαθετήρα επιχειρείται αναρρόφηση του φαρμάκου που έχει διαφύγει στους γειτονικούς ιστούς.

Στη συνέχει χορηγείται στη περιοχή της διαφυγής του φαρμάκου φυσιολογικός ορός ή water for injection με σκοπό να αραιωθεί όσο φάρμακο έχει παραμείνει στους ιστούς.

Ακολουθεί η

•             άμεση υποδόρια χορήγηση 150‐300 μονάδων υαλουρονιδάσης αραιωμένης σε 1 ml Water for Injection ή φυσιολογικό ορό και

•             η χορήγηση κορτιζόνης, οι οποίες περιορίζουν την ιστική καταστροφή.

Η υαλουρονιδάση ενίεται σε 6 διαφορετικές θέσεις κυκλοτερώς γύρω από το σημείο της εξαγγείωσης.

Παράλληλα εφαρμόζονται

•             τοπικά θερμά επιθέματα στην περιοχή της εξαγγείωσης άμεσα και για 20 λεπτά κάθε 6 ώρες για τις πρώτες 24 με 48 ώρες και

•             τοπική κρέμα υδροκορτιζόνης 1% κάθε 6 ώρες για 7 ημέρες ή για όσο διάστημα ερύθημα συνεχίζεται.

Στη συνέχεια ανυψώνουμε το χέρι και χορηγούμε παυσίπονο, εάν χρειάζεται.

Τρίβουμε απαλά τη περιοχή της εξαγγείωσης για να διευκολυνθεί η διασπορά του φαρμάκου.

Πιθανές παρενέργειες

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατίθενται παρακάτω παρατηρήθηκαν όταν το Avastin δόθηκε μαζί με χημειοθεραπεία. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες προκλήθηκαν αυστηρά από το Avastin.

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τις παρενέργειες του Avastin (bevacizumab):

•             Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν όλες τις αναφερόμενες παρενέργειες ενός φαρμάκου.

•             Οι παρενέργειες είναι συχνά προβλέψιμες όσον αφορά την έναρξη και τη διάρκειά τους.

•             Οι παρενέργειες είναι σχεδόν πάντα αναστρέψιμες και θα υποχωρήσουν όταν η θεραπεία ολοκληρωθεί.

•             Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπευτικές, φαρμακευτικές αλλά και πρακτικές, που μπορούν να βοηθήσουν τόσο στη πρόληψη όσο και στη θεραπεία των παρενεργειών.

Οι σοβαρότερες ανεπιθύμητες αντιδράσεις είναι:

•             Γαστρεντερική διάτρηση

•           Αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένων των πνευμονική αιμορραγία/αιμόπτυση, οι οποίες είναι πιο συχνές σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

•             Αρτηριακή θρομβοεμβολή (θρόμβωση φλεβών και αρτηριών)

Οι συχνότερα παρατηρηθείσες ανεπιθύμητες αντιδράσεις στις κλινικές μελέτες με ασθενείς που έλαβαν Avastin είναι:

•             υπέρταση,

•             κόπωση ή εξασθένηση,

•             διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συχνές (εμφανίζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%) σε ασθενείς που λαμβάνουν Avastin (bevacizumab):

•             Υψηλή αρτηριακή πίεση   

Παρατηρήθηκε αυξημένη επίπτωση υπέρτασης σε ασθενείς υπό θεραπεία με Avastin. Τα κλινικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η υπέρταση είναι πιθανό να εξαρτάται από τη δόση του φαρμάκου.

Προϋπάρχουσα υπέρταση θα πρέπει να ελέγχεται επαρκώς πριν την έναρξη της  θεραπείας με το Avastin. Συνιστάται γενικά η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο έλεγχος της υπέρτασης επιτεύχθηκε επαρκώς με τη χρήση αντιϋπερτασικής αγωγής κατάλληλης για την περίπτωση κάθε ασθενούς. Το Avastin θα πρέπει να διακοπεί μόνιμα, εφόσον η κλινικά σημαντική υπέρταση δε μπορεί να ελεγχθεί επαρκώς με αντιϋπερτασική αγωγή, ή αν ο ασθενής εμφανίσει υπερτασική κρίση.

•             Αίσθημα μουδιάσματος ή τρεμούλιασμα στα χέρια και τα πόδια

•           Μειωμένο αριθμό κυττάρων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένων των λευκοκυττάρων τα οποία προστατεύουν από λοιμώξεις (πιθανόν να συνοδεύεται με πυρετό) και κυττάρων που βοηθούν την πήξη του αίματος,

Έχουν παρατηρηθεί αυξημένα ποσοστά σοβαρής ουδετεροπενίας, εμπύρετης ουδετεροπενίας ή λοίμωξης με ή χωρίς σοβαρή ουδετεροπενία σε ασθενείς που έλαβαν αγωγή με ορισμένα σχήματα χημειοθεραπείας και Avastin συγκριτικά με χημειοθεραπεία μόνο. Αυτό έχει παρατηρηθεί κυρίως σε συνδυασμούς με πλατίνα ή θεραπείες βασισμένες σε ταξάνη για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου πνεύμονα, του μεταστατικού καρκίνου μαστού και σε συνδυασμό με πακλιταξέλη και τοποτεκάνη στον εμμένοντα, υποτροπιάζοντα, ή μεταστατικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

•             Αίσθημα αδυναμίας και έλλειψη ενέργειας, κόπωση  

•             Διάρροια, ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος

Ενημερώστε τον ογκολόγο σας εάν κάποια από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες γίνει ενοχλητική.

Παρενέργειες λιγότερο συχνές, (εμφανίζονται σε ποσοστό μικρότερο του 10 %) στους ασθενείς που λαμβάνουν Avastin (bevacizumab):

•             Διάτρηση του εντέρου

Οι ασθενείς μπορεί να βρίσκονται σε έναν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση γαστρεντερικής διάτρησης και διάτρηση της χοληδόχου κύστης όταν βρίσκονται υπό θεραπεία με Avastin.

Η ενδοκοιλιακή φλεγμονή μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για γαστρεντερικές διατρήσεις σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνωμα του παχέος εντέρου ή του ορθού, επομένως, η θεραπεία αυτών των ασθενών θα πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Προηγηθείσα ακτινοβολία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διάτρηση του γαστρεντερικού σωλήνα σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με bevacizumab για τον εμμένοντα, υποτροπιάζοντα ή μεταστατικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και όλοι οι ασθενείς με διάτρηση του γαστρεντερικού σωλήνα είχαν ιστορικό προηγούμενης ακτινοβολίας.

Η θεραπεία θα πρέπει να διακόπτεται μόνιμα σε ασθενείς που εμφανίζουν γαστρεντερική διάτρηση.

•             Αιμορραγία (από τη μύτη, με τα ούρα ή με τα κόπρανα), συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας στους πνεύμονες σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα,

Οι ασθενείς που λαμβάνουν το Avastin έχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, ιδιαιτέρως αιμορραγίας σχετιζόμενης με τον όγκο. Το Avastin θα πρέπει να διακόπτεται μόνιμα σε ασθενείς που εκδηλώνουν σοβαρή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Οι ασθενείς με πρόσφατη πνευμονική αιμορραγία/αιμόπτυση (> 2,5 ml αίματος) δεν θα πρέπει να λάβουν αγωγή με Avastin.

•             Απόφραξη των αρτηριών και των φλεβών και απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων των πνευμόνων (πνευμονική εμβολή) από έναν θρόμβο αίματος

Οι ασθενείς που λαμβάνουν το Avastin με χημειοθεραπεία, με ιστορικό θρομβοεμβολής, με διαβήτη ή ηλικίας άνω των 65 ετών, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβοεμβολικών αντιδράσεων κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Θα πρέπει να δίνεται προσοχή όταν αυτοί οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία με Avastin. Η θεραπεία θα πρέπει να διακόπτεται μόνιμα σε ασθενείς που εμφανίζουν θρομβοεμβολικές αντιδράσεις.

•             Καρδιακή ανεπάρκεια

Θα πρέπει να δίδεται προσοχή σε ασθενείς με κλινικά σημαντική καρδιαγγειακή νόσο, όπως προϋπάρχουσα στεφανιαία καρδιοπάθεια ή προϋπάρχουσα καρδιακή ανεπάρκεια, όταν λαμβάνουν θεραπεία με το Avastin.

•             Προβλήματα στην επούλωση τραύματος μετά από χειρουργική επέμβαση 

Το Avastin μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη διαδικασία επούλωσης τραύματος. Η θεραπεία δεν θα πρέπει να ξεκινά για τουλάχιστον 28 ημέρες μετά από μείζονα χειρουργική επέμβαση ή έως την πλήρη επούλωση του χειρουργικού τραύματος. Σε ασθενείς οι οποίοι εκδήλωσαν επιπλοκές επούλωσης τραύματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η θεραπεία θα πρέπει να αναστέλλεται έως την πλήρη επούλωση του τραύματος. Η θεραπεία θα πρέπει να αναστέλλεται για προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

•             Ερυθρότητα, απολέπιση, ευαισθησία, πόνο ή φουσκάλες στα δάχτυλα ή τα πόδια  

•             Μειωμένο αριθμό ερυθροκυττάρων στο αίμα (αναιμία),

•             Στομαχικές και εντερικές διαταραχές 

•             Μυϊκός πόνος και πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκή αδυναμία

•             Ξηροστομία σε συνδυασμό με δίψα και/ή μειωμένα ή σκουρόχρωμα ούρα,

•            Φλεγμονή του βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας και του εντέρου, των πνευμόνων και των διόδων αέρα, της αναπαραγωγής, και του ουροποιητικού συστήματος

•             Πληγές στο στόμα (στοματίτιδα) και στον οισοφάγο, το οποίο μπορεί να είναι επώδυνο και να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση

•             Άλγος, συμπεριλαμβανομένου πονοκεφάλου, της οσφυαλγίας και του πόνου στην πύελο και τις περιοχές του πρωκτού,

•             Υπνηλία,

•             Αύξηση του καρδιακού ρυθμού (ταχυκαρδία)

•             Μη φυσιολογικές τιμές σε εξετάσεις ούρων (πρωτεΐνη στα ούρα),

Οι ασθενείς με ιστορικό υπέρτασης μπορεί να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση πρωτεϊνουρίας όταν λαμβάνουν θεραπεία με Avastin. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η πρωτεϊνουρία μπορεί να σχετίζεται με τη δόση.

Συνιστάται παρακολούθηση της πρωτεϊνουρίας με ανάλυση ούρων πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η θεραπεία θα πρέπει να διακόπτεται μόνιμα σε ασθενείς που εμφανίζουν νεφρωσικό σύνδρομο (πολύ αυξημένη παρουσία αλβουμίνης στα ούρα).

•             Λοιμώξεις του δέρματος ή των βαθύτερων στιβάδων κάτω από το δέρμα,

•             Συρίγγιο: μη φυσιολογική σωληνοειδής σύνδεση - επικοινωνία μεταξύ εσωτερικών οργάνων ή/και του δέρματος, που φυσιολογικά δεν είναι συνδεδεμένα.

•             Ωοθηκική ανεπάρκεια / μειωμένη γονιμότητα

Το Avastin μπορεί να επηρεάσει τη γυναικεία γονιμότητα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συζητηθούν στρατηγικές διαφύλαξης της γονιμότητας με τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία πριν από την έναρξη της θεραπείας με Avastin.

Πότε πρέπει να διακοπεί το Avastin;

Προσωρινή διακοπή θα γίνει:

•             εάν εμφανίσετε σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση η οποία απαιτεί θεραπεία με αντιυπερτασικά φάρμακα,

•             εάν έχετε προβλήματα επούλωσης τραύματος μετά από χειρουργική επέμβαση,

•             εάν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.

Μόνιμη διακοπή θα γίνει σε :

•             σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή μία ξαφνική σοβαρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης,

•             παρουσία πρωτεΐνης στα ούρα σας συνοδευόμενη από οίδημα (πρήξιμο) του σώματός σας,

•             διάτρηση στο τοίχωμα του εντέρου σας,

•             μια μη φυσιολογική σωληνοειδής σύνδεση ή πόρος ανάμεσα στην τραχεία και στον οισοφάγο, μεταξύ εσωτερικών οργάνων και δέρματος, μεταξύ κόλπου και οποιουδήποτε σημείου του εντέρου, ή μεταξύ άλλων ιστών που φυσιολογικά δεν είναι συνδεδεμένοι (συρίγγιο) και κρίνεται σοβαρή από το γιατρό σας,

•             σοβαρές λοιμώξεις του δέρματος ή βαθύτερων στρωμάτων κάτω από το δέρμα,

•             θρόμβο αίματος στις αρτηρίες σας,

•             θρόμβο αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του πνεύμονά σας,

•             κάποια σοβαρή αιμορραγία.

Πότε να αναζητήσετε τον ογκολόγο σας

Επικοινωνήστε με τον ογκολόγο σας αμέσως, μέρα ή νύχτα, εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

•             Πυρετό 38 º C και άνω, ρίγος, επώδυνη, συχνή ούρηση, πόνο κατά την κατάποση, βήχα με πτύελα (πιθανά συμπτώματα λοίμωξης).

•             Έντονη κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή ή εάν είναι πρησμένα τα πόδια και οι αστράγαλοί σας. Όλα αυτά ενδέχεται να είναι συμπτώματα καρδιακών προβλημάτων.

•             Ταχυκαρδία, βραδυκαρδία ή αρρυθμία

•             Βήχα, πόνο στο στήθος, ξαφνική δύσπνοια ή αιμόπτυση.

Αυτά μπορεί να αποτελούν συμπτώματα μίας κατάστασης που ονομάζεται πνευμονική εμβολή, η οποία συμβαίνει όταν μεταφέρονται θρόμβοι αίματος στους πνεύμονές σας.

•             Μεταβολή της συχνότητας ούρησης ή απουσία ούρησης, τα οποία ενδέχεται να είναι συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας.

•             Οξύ πόνο στη κοιλία.

•             Αιματέμεση (εμετό με αίμα), μαύρες κενώσεις, αίμα στα ούρα, βήχα με αιματηρά πτύελα.

•             Αλλαγή της όρασης, επιληπτικές κρίσεις (σπασμοί), σύγχυση, μεταβολή της νοητικής κατάστασης κυρίως εάν συνοδεύονται από έντονο πονοκέφαλο.

•             Οίδημα, ερυθρότητα ή / και πόνο στο ένα πόδι ή χέρι (μπορεί να είναι συμπτώματα θρόμβωσης).

Τα ακόλουθα συμπτώματα απαιτούν ιατρική φροντίδα, αλλά δεν αποτελούν μια έκτακτη ανάγκη. Επικοινωνήστε με τον ογκολόγο σας μέσα σε 24 ώρες εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

•          Ναυτία (η οποία παρεμποδίζει την ικανότητά σας να φάτε και λάβετε υγρά ή την οποιαδήποτε, από του στόματος, φαρμακευτική σας αγωγή).

•             Εμετός (περισσότερες από 2-3 φορές σε διάστημα 24 ωρών).

•             Διάρροια (3-4 επεισόδια στο 24 ωρο).

•             Υπέρταση (συστολική ΑΠ> 150 ή διαστολική ΑΠ> 90).

•             Ασυνήθιστη αιμορραγία ή μώλωπες.

•             Ακραία κόπωση, σε σημείο που να αδυνατείτε να φέρετε εις πέρας ακόμα και τις απλές καθημερινές σας δραστηριότητες.

•             Έλκη στο στόμα (επώδυνο ερύθημα, οίδημα ή πληγές).

•             Κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών.

•             Σημαντικές αλλαγές στην ούρηση (μειωμένη ποσότητα ούρων).

•             Απότομη αύξηση βάρους

•             Δυσκολεύεστε να φάτε ή να πιείτε για 24 ώρες ή έχετε σημεία και συμπτώματα αφυδάτωσης: κόπωση, δίψα, ξηροστομία, σκούρα ούρα και μειωμένη ποσότητα ούρων, ζάλη.

Πάντα να ενημερώνετε τον ογκολόγο σας εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε συμπτώματα.

Μέτρα προφύλαξης

- Πριν την έναρξη της θεραπείας με Avastin (bevacizumab), ενημερώσετε τον ογκολόγο σας

•             Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση η οποία δεν είναι καλά ελεγχόμενη με αντιυπερτασικά φάρμακα, παρακαλείστε να το συζητήσετε με το γιατρό σας, καθώς πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η αρτηριακή πίεση σας είναι υπό έλεγχο πριν αρχίσετε τη θεραπεία με το Avastin (bevacizumab) και για όσο διάστημα το παίρνετε. Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, θα λάβετε φάρμακα για να ελαττωθεί.

•             Εάν πάσχετε από κάποιου τύπου πάθησης των νεφρών.

•            Εάν εσείς ή η οικογένειά σας τείνουν να υποφέρουν από προβλήματα αιμορραγίας ή εάν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος για οποιαδήποτε λόγο. Το φάρμακο αυτό μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, ιδιαίτερα του όγκου που σχετίζεται με αιμορραγία.

•             Εάν πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια ή έχετε άλλα προβλήματα με την καρδιά.

Το Avastin μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης αδύναμης καρδιάς. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο γιατρός σας εάν έχετε ποτέ λάβει ανθρακυκλίνες (για παράδειγμα δοξορουβικίνη, ένα συγκεκριμένο είδος της χημειοθεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων) ή έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στο στήθος σας

•       Εάν είχατε πρόσφατα πρόβλημα σχηματισμού θρόμβων στις φλέβες και/ή τις αρτηρίες σας (τύποι αιμοφόρων αγγείων), συμπεριλαμβανομένων του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής προσβολής, της εμβολής ή της θρόμβωσης.

•             Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε εγχείρηση, εάν είχατε υποβληθεί σε μείζονα χειρουργική επέμβαση εντός των τελευταίων 28 ημερών ή εάν έχετε ακόμη μη επουλωμένο τραύμα μετά από χειρουργική επέμβαση, δεν θα πρέπει να λάβετε αυτό το φάρμακο.

Το φάρμακο αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας ή να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα με την επούλωση τραύματος μετά από χειρουργική επέμβαση. Θα ξεκινήσετε πάλι τη θεραπεία σας όταν έχει επουλωθεί επαρκώς το τραύμα). 

•             Εάν έχετε διαβήτη.

•             Εάν έχετε παρουσιάσει αίμα στα πτύελα. Είναι πιθανό ότι το Avastin μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας στους πνεύμονές σας.

•             Εάν πάσχετε από μεταστατικό καρκίνο στον εγκέφαλό. Είναι πιθανό ότι το Avastin μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία μέσα ή γύρω από τον εγκέφαλό σας. Πρέπει να το συζητήσετε με τον ογκολόγο σας

•             Εάν έχετε συνθήκες που προκαλούν φλεγμονή μέσα στην κοιλιά (π.χ. εκκολπωματίτιδα, στομαχικά έλκη, κολίτιδα σχετιζόμενη με χημειοθεραπεία), παρακαλείστε να το συζητήσετε με τον ογκολόγο σας. Είναι πιθανό ότι το Avastin μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διάτρησης του τοιχώματος του εντέρου.

•             Εάν έχετε πονοκέφαλο, διαταραχές της όρασης, σύγχυση ή σπασμούς, με ή χωρίς υψηλή πίεση του αίματος. Μια σπάνια νευρολογική ανεπιθύμητη ενέργεια που ονομάζεται σύνδρομο της οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας (PRES) έχει συσχετιστεί με τη θεραπεία με το Avastin.

- Πριν την έναρξη της θεραπείας με Avastin (bevacizumab), φροντίστε να ενημερώσετε τον ογκολόγο σας για άλλα φάρμακα που λαμβάνετε. Μην παίρνετε ασπιρίνη, η προϊόντα που περιέχουν ασπιρίνη εκτός εάν ο ογκολόγος σας είναι σύμφωνος.  

- Μην εμβολιάζεστε κατά τη διάρκεια της θεραπείας χωρίς την έγκριση του ογκολόγου σας.

- Ενημερώστε τον ογκολόγο σας εάν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος

- Για τους άνδρες και τις γυναίκες: Πρέπει να χρησιμοποιείτε μία αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης (όπως προφυλακτικά) κατά τη διάρκεια της θεραπείας ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή εγκυμοσύνη. Αποτελεσματική αντισύλληψη πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 6 μήνες μετά τη θεραπεία.

- Μην θηλάζετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

- Η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από τη θεραπεία με Avastin (bevacizumab). Μιλήστε με το τον ογκολόγο σας γι αυτό.

Συμβουλές αυτοφροντίδας

•             Πίνετε τουλάχιστον δύο έως τρία λίτρα υγρών καθημερινά, εκτός εάν υπάρχουν αντίθετες οδηγίες από τον ογκολόγο σας λόγω συνοδών προβλημάτων υγείας.

•             Μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο λοίμωξης γι αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε τους πολυσύχναστους χώρους και τα άτομα με ιώσεις (κρυολόγημα, γρίπη, παιδικές ιώσεις και άλλα). Εάν παρουσιάσετε πυρετό, ρίγη ή οποιαδήποτε άλλα σημεία λοίμωξης ενημερώστε αμέσως τον ογκολόγο σας.

•             Πλένετε τα χέρια σας συχνά.

•             Για τη πρόληψη και τη θεραπεία πληγών στη στοματική κοιλότητα, χρησιμοποιήστε μαλακή οδοντόβουρτσα και κάντε πλύσεις με στοματικά διαλύματα που δεν περιέχουν αλκοόλ. Θα βοηθήσει στη πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελκών στο στόμα η χρήση μιας μαλακής οδοντόβουρτσας καθώς και οι καθημερινές πλύσεις, 6-7 φορές την ημέρα, του στόματος με σοδόνερο (ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και / ή 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 250ml νερό) (για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ενότητα “παρενέργειες της θεραπείας-στοματίτιδα”).

•             Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική ξυριστική μηχανή για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας.

•             Αποφύγετε αθλητικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν τραυματισμό.

•             Για να μειώσετε τη ναυτία, λάβετε τακτικά τα αντιεμετικά φάρμακα που σας συνταγογράφησε ο ογκολόγος σας και τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. 

•             Σε περίπτωση διάρροιας ακολουθήστε την αντιδιαρροϊκή φαρμακευτική αγωγή, όπως σας συνταγογράφησε ο ογκολόγος σας.

•             Τρώτε τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της διάρροιας (για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ενότητα “παρενέργειες

της θεραπείας- διάρροια”).

•             Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας αντιμετωπίστε την με την κατάλληλη διατροφή και κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα όπως τα καθαρτικά. Ενημερώστε οπωσδήποτε τον ογκολόγο σας (για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ενότητα “παρενέργειες της θεραπείας- δυσκοιλιότητα”).

•             Η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη είναι αναλγητικά/αντιπυρετικά φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πυρετό, τον πονοκέφαλο ή / και το γενικευμένο πόνο ή κακουχία. Ωστόσο, φροντίστε να ενημερώσετε τον ογκολόγο σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.

•             Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με τουλάχιστον 30 βαθμούς προστασίας (ή μεγαλύτερο) και προστατευτική ενδυμασία.

•             Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο ή να αποφεύγεται εντελώς. Θα πρέπει να το συζητήσετε με τον ογκολόγο σας.

•             Να ξεκουράζεστε τακτικά και όποτε αισθάνεστε ότι το χρειάζεστε.

•             Διατηρήστε μια σωστή, θρεπτική και υγιεινή διατροφή.

•             Προσπαθήστε να τηρείτε μια καθημερινή ελαφριά άσκηση, όπως 20 με 30 λεπτά χαλαρό περπάτημα.

Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε συμπτώματα, φροντίστε να ενημερώσετε τον ογκολόγο σας. Μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα ή να σας δώσει απλές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στη διαχείριση και την αντιμετώπιση τους.

Παρακολούθηση και έλεγχος ενώ λαμβάνεται Avastin (bevacizumab)

Θα πρέπει να παρακολουθείστε τακτικά από τον ογκολόγο σας όσο θα λαμβάνετε Avastin (bevacizumab) προκειμένου να ελεγχθούν και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα οι πιθανές παρενέργειες. 

Θα υποβάλλεστε σε τακτικές αιματολογικές εξετάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν γενική εξέταση αίματος, ηλεκτρολύτες, εξετάσεις νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας καθώς και σε εξέταση ούρων.

Εκτός από τις αιματολογικές εξετάσεις ο έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει τη φυσική εξέταση, καρδιολογικό έλεγχο αλλά και απεικονιστικές εξετάσεις για τον έλεγχο της ανταπόκρισης της νόσου στη θεραπεία.

Σας συνιστούμε να μιλήσετε με τον ογκολόγο σας για οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση αντιμετωπίζετε είτε ως αποτέλεσμα της θεραπείας είτε ως αποτέλεσμα της νόσου. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι χρήσιμες και ενημερωτικές, αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν υποκαθιστούν τη συμβουλή του θεράποντος ογκολόγου.