.

Σε αυτή τη σελίδα

-Τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου

-Οι προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του στομάχου

Συμπτώματα και διάγνωση του καρκίνου του στομάχου

Τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου

Ο καρκίνος στομάχου είναι συχνά ασυμπτωματικός ή προκαλεί μη συγκεκριμένα συμπτώματα στα αρχικά στάδιά. Δυστυχώς συχνά έχει φθάσει σε προχωρημένο στάδιο πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, κάτι που αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους για την ανεπαρκή αντιμετώπιση και πρόγνωση του (εξέλιξη).

Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα:

Σε αρχικό στάδιο (πρώιμος)

 • Δυσπεψία με ερυγές (ρεψίματα) ή αίσθημα βάρους μετά από τα γεύματα) ή μια αίσθηση καψίματος (καούρα στο στομάχι)
 • Απώλεια όρεξης, ειδικά για το κρέας
 • Κοιλιακά ενοχλήματα

Στον προχωρημένο καρκίνο

 • Αδυναμία και κόπωση
 • «Φούσκωμα» στο στομάχι, συνήθως μετά από γεύματα
 • Κοιλιακός πόνος στο ανώτερο τμήμα της κοιλίας
 • Ναυτία και περιστασιακούς εμέτους
 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • Απώλεια βάρους
 • Αιμορραγία (εμετό με αίμα ή παρουσία αίματος στα κόπρανα τα οποία θα εμφανιστούν μαύρα). Αυτό θα οδηγήσει σε αναιμία.
 • Δυσφαγία (δυσκολία κατάποσης): Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα μπορεί να υποδηλώνει έναν καρδιακό όγκο (δηλαδή στη περιοχή του στομάχου που ενώνεται με τον οισοφάγο) ή την επέκταση του γαστρικού όγκου μέσα στον οισοφάγο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα και άλλων παθολογικών καταστάσεων εκτός του καρκίνου, όπως η λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα γαστρικό έλκος και άλλα. Οι περισσότεροι άνθρωποι, επομένως, που απευθύνονται στον γιατρό τους με αυτά τα συμπτώματα δεν έχουν καρκίνο. Είναι όμως σημαντικό αυτό να επιβεβαιωθεί, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις εάν είναι απαραίτητο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας καρκίνος είναι ιάσιμος ΜΟΝΟ εάν ανακαλυφθεί σε πρώιμο (αρχικό) στάδιο.

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την διάγνωση του καρκίνου του στομάχου.

Ο ογκολόγος σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά που παρουσιάζεται, για τη γενική κατάσταση της υγείας σας, αλλά και το οικογενειακό σας ιστορικό (δηλαδή νοσήματα που παρουσίασαν στο παρελθόν ή που παρουσιάζουν τώρα τα μέλη της οικογένειας σας, ακόμα και αν δεν έχουν σχέση με τις παθήσεις του στομάχου). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η φυσική εξέταση.

Μετά την ολοκλήρωση αυτών θα υποβληθείτε σε έναν πλήρη αιματολογικό έλεγχο με μια γενική αίματος και έλεγχο ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας ενώ θα προγραμματιστεί και ένας ενδοσκοπικός και απεικονιστικός έλεγχος του ανώτερου πεπτικού (οισοφάγος - στομάχι), με:

Γαστροσκόπηση / Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη εξέταση που χρησιμοποιείται τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου

Χρησιμοποιείται ένα ενδοσκόπιο, δηλαδή ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας με μια κάμερα και φως στην άκρη του. Κατά τη διάρκεια μιας γαστροσκόπησης, ο γαστρεντερολόγος μπορεί να δει μέσα στον οισοφάγο και το στομάχι. Μπορεί επίσης να λάβει φωτογραφίες και ένα δείγμα ιστού (βιοψία) από μια ύποπτη για καρκίνο περιοχή, ώστε να εξετασθεί κάτω από ένα μικροσκόπιο. Η λήψη αυτών των μικρών τμημάτων ιστού γίνεται ανώδυνα μέσω του ενδοσκοπίου με τη βοήθεια μιας πολύ μικρής λαβίδας βιοψίας.

Το στομάχι πρέπει να είναι κενό πριν από την ενδοσκόπηση, οπότε θα σας ζητηθεί να μην φάτε και να μην πιείτε τίποτα για τουλάχιστον 6 ώρες πριν από την εξέταση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα ξαπλώσετε αναπαυτικά, στο αριστερό σας πλευρό, σε ένα εξεταστικό κρεβάτι. Ο γιατρός στη συνέχεια θα ψεκάσει τον φάρυγγα σας με τοπικό

αναισθητικό spray. Μπορεί ακόμα να σας χορηγήσει, ενδοφλέβια, υπναγωγό φάρμακο για να είστε ήρεμος και ελαφρά ναρκωμένος κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Η εξέταση συνήθως διαρκεί από 15 με 20 λεπτά για να μπορέσει ο γιατρός να εξετάσει προσεκτικά όλα τα τμήματα του οισοφάγου, του στομάχου και της αρχικής μοίρας του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο) και να πάρει βιοψίες εάν είναι απαραίτητο. Κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης ο γιατρός θα βάζει αέρα στο στομάχι για να διατείνει τα τοιχώματα του και να μπορέσει να εντοπίσει κάποια πάθηση, εάν υπάρχει. Ο αέρας αυτός θα αναρροφηθεί μέσα από το ενδοσκόπιο στο τέλος της εξέτασης.

Θα μπορέσετε να πιείτε κάτι μόλις περάσει η δράση του τοπικού αναισθητικού με το οποίο ψεκάστηκε ο φάρυγγας σας στην αρχή της εξέτασης. Συνήθως αυτό γίνεται μετά από 1 περίπου ώρα ενώ θα μπορέσετε να φάτε κάτι μετά από κάποιες ώρες. Το σημείο από όπου εισήλθε το ενδοσκόπιο (ο φάρυγγας σας) μπορεί να είναι ερεθισμένο για το υπόλοιπο της ημέρας καθώς επίσης μπορεί να αισθάνεστε το στομάχι σας «φουσκωμένο» εάν μια μικρή ποσότητα αέρα έχει παραμείνει σ’ αυτό. Και τα δύο αυτά ενοχλήματα θα υποχωρήσουν μόνα τους χωρίς αγωγή.

Μερικές φορές το ενδοσκόπιο έχει μια πηγή υπερήχων στο τέλος, ηοποία μας επιτρέπει εκτός από το να εξετάσουμε την επιφάνεια του στομάχου να πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονα και ένα υπερηχογράφημα για να ελέγξουμε όλο το πάχος του τοιχώματος του στομάχου εξακριβώνοντας το βάθος διήθησης του καρκίνου (χρήσιμο για τη σταδιοποίηση), τους κοντινούς λεμφαδένες, τους ιστούς και τα όργανα που βρίσκονται κοντά στο στομάχι, όπως για παράδειγμα το πάγκρεας, το ήπαρ, τον σπλήνα, τα χοληφόρα και τα αγγεία και να λάβουμε δείγματα ιστού (βιοψία) από

αυτούς. Αυτό είναι γνωστό ως ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα.

Το Ενδοσκοπικό Υπερηχογράφημα γίνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με τον ασθενή σε κατάσταση καταστολής (μέθης). Έτσι, η εξέταση είναι άνετη για τον ασθενή και η διαδικασία της βιοψίας είναι ανώδυνη. Τις περισσότερες φορές ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια μέρα μετά το τέλος της εξέτασης. Τα αποτελέσματα της εξέτασης μπορεί ο ασθενής να τα λάβει άμεσα. Στην περίπτωση όμως που έχει ληφθεί βιοψία, υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση λίγων ημερών μέχρι την ολοκλήρωση της κυτταρολογικής εξέτασης.

Όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας μετά την ενδοσκόπηση είναι απαραίτητο κάποιος να σας συνοδεύσει. Όταν θα φτάσετε στο σπίτι σας είναι σημαντικό να ξεκουραστείτε για το υπόλοιπο της ημέρας. Η επίδραση της νάρκωσης (εάν σας δόθηκε) που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εξέτασης είναι μεγαλύτερη από ότι εσείς αισθάνεστε.

Για αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφύγετε να οδηγήσετε αυτοκίνητο, τον χειρισμό μηχανημάτων και την κατανάλωση αλκοόλ. Οι επιδράσεις της νάρκωσης η οποία χορηγήθηκε κατά την ενδοσκόπηση, συνήθως διαρκούν 24 περίπου ώρες και την επομένη ημέρα οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν στις προ της εξέτασης συνηθισμένες τους δραστηριότητες.

Βαριούχο γεύμα

Η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται περιστασιακά για τη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου και γίνεται σε νοσοκομείο στο ακτινολογικό τμήμα. 

Περαιτέρω εξετάσεις για τον καρκίνο του στομάχου

Εάν ο ενδοσκοπικός έλεγχος και η βιοψία επιβεβαιώσουν την ύπαρξη καρκίνου του στομάχου, ο ογκολόγος θα σας ζητήσει μερικές ακόμα εξετάσεις ώστε να δει εάν και κατά πόσο ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, τόσο στο τοίχωμα του στομάχου και τους γειτονικούς ιστούς όσο και σε άλλα μέρη του σώματος. 

Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

 • Αξονική τομογραφία
 • Υπερηχογράφημα
 • PET/CT
 • Λαπαροσκοπική εξέταση της κοιλιάς
 • Εξετάσεις αίματος

Μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο εβδομάδες ώστε να είναι έτοιμα τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας. Η αναμονή αυτή για τα αποτελέσματά θα είναι μια δύσκολη ψυχολογικά στιγμή. Θα σας είναι χρήσιμο να μιλήσετε για όλα όσα σας ανησυχούν, με έναν συγγενή, ένα στενό φίλο, τον ογκολόγο σας ή ένα ψυχολόγο.

Αξονική τομογραφία

Η υπολογιστική ή αξονική τομογραφία αποτελεί μια μη επεμβατική μέθοδο απεικόνισης των εσωτερικών οργάνων του σώματος. Η «καρδιά» του

συστήματος αποτελείται από ειδική διάταξη σε σχήμα «δακτυλιδιού»

όπου βρίσκεται η λυχνία

παραγωγής ακτίνων Χ, ενώ αντιδιαμετρικά βρίσκονται τοποθετημένοι οι ανιχνευτές. Οι τελευταίοι, μετρούν την ποσότητα των ακτίνων Χ που διαπερνούν το σώμα, συλλέγοντας τεράστιο όγκο δεδομένων, που έπειτα τον μετατρέπουν σε εικόνα. Στη συνέχεια, την αλληλουχία των εικόνων που αποτελούν πια τη συνολική μας εξέταση, μπορούμε να την εκτυπώσουμε σε ειδικό φιλμ ή να την μελετήσουμε σε οποιαδήποτε οθόνη υπολογιστή.

Στις περισσότερες εξετάσεις αξονικής τομογραφίας δεν απαιτείται καμία προετοιμασία, παρά μόνο σε εξετάσεις

κοιλίας, όπου ο εξεταζόμενος καλείται να είναι νηστικός για 3 ώρες περίπου

πριν την εξέταση.                                                                                                          Καρκίνος στομάχου

Στις περιπτώσεις που θα πρέπει να αποκαλύψουμε την αιματική ροή σε μια αλλοίωση) οι καρκίνοι έχουν

πλούσια αιματική ροή), ή να διαφοροδιαγνώσουμε διάφορες αλλοιώσεις, χορηγούμε σκιαγραφικό υλικό ενδοφλεβίως. Επίσης χορηγούμε σκιαγραφικό από του στόματος όταν θέλουμε να κάνουμε εξέταση κοιλίας για να απεικονισθούν και διαχωριστούν ικανοποιητικά οι εντερικές έλικες. Η δόση ακτινοβολίας της Α.Τ. είναι μεγαλύτερη από τις απλές ακτινογραφίες. Η εξέταση δεν είναι χρονοβόρος και ειδικά με τα καινούργια μηχανήματα έχει πια περιορισθεί αρκετά π.χ. η εξέταση άνω και κάτω κοιλίας διαρκεί περίπου έξι λεπτά. Χρονοβόρος είναι όταν γίνονται 2 ή 3 εξετάσεις μαζί, όταν επαναλαμβάνεται η εξέταση με σκιαγραφικό υλικό ενδοφλεβίως ή όταν γίνονται επεμβατικές εξετάσεις όπως βιοψία ή παροχέτευση υγρού.

Θα είστε σε θέση να πάτε στο σπίτι μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση.

Υπερηχογράφημα

Πρόκειται για μια απλή εξέταση η οποία κάνει χρήση υπερήχων (παλμικές δονήσεις με ήχο) με σκοπό την απεικόνιση διαφόρων κοιλιακών

οργάνων. Κοίλα όργανα που περιέχουν αέρα (στομάχι, έντερο), τα οστά και

ότι περιβάλλεται από οστά δεν φαίνονται

αξιόπιστα στην υπερηχογραφία.

Για το στομάχι χρησιμοποιείται το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα όπως προαναφέρθηκε.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξουμε τα εξής όργανα: ήπαρ, πάγκρεας, σπλήνα, χοληδόχος κύστη, νεφροί.

Το υπερηχογράφημα άνω κοιλίας ελέγχει επίσης τον παρααορτικό χώρο (λεμφαδένες) και την ανατομική περιοχή των επινεφριδίων.

Προετοιμασία: Την ημέρα της εξέτασης ο εξεταζόμενος πρέπει να παραμείνει νηστικός. Η φαρμακευτική αγωγή του μπορεί να χορηγηθεί κανονικά. Δεν πρέπει να έχει προηγηθεί την ίδια ημέρα γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση ή ορθοσκόπηση.

PET / CT

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) με φθοριωμένη-δεοξυγλυκόζη (18F FDG), βασίζεται στον αυξημένο μεταβολισμό της γλυκόζης στα καρκινικά κύτταρα σε σχέση με τα υγιή.

Ο συνδυασμός αυτής της τεχνικής σε συνδυασμό με την αξονική τομογραφία μας δίνει μια από τις νεότερες και αποτελεσματικότερες απεικονιστικές εξετάσεις στη διερεύνηση του καρκίνου. Ο συνδυασμός αυτός επιτυγχάνει, σε μια συνεδρία και χωρίς την μετακίνηση του ασθενούς, τη λήψη εικόνων CT που αναδεικνύουν την ανατομία των οργάνων και εικόνων PET που αναδεικνύουν την λειτουργία αυτών.

Δεν μπορείτε να φάτε για έξι ώρες πριν από την εξέταση, αν και ενδέχεται να μπορείτε να πιείτε.  Η δόση ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται είναι πολύ μικρή.  Συνήθως χρειάζονται 30-90 λεπτά. Θα είστε σε θέση να πάτε στο σπίτι μετά την εξέταση.

Το PET-CT δεν είναι διαθέσιμο σε κάθε νοσοκομείο και στην Αθήνα υπάρχουν μόλις 6.

                                              Φυσιολογικό  PET scan

PET-CT πριν (Α) και μετά (Β) τη προεγχειρητική χημειοθεραπεία καρκίνου του στομάχου,

              που αναδεικνύει την ανταπόκριση του όγκου στη θεραπεία.

Λαπαροσκόπηση 

Λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική μέθοδος η οποία πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών στην κοιλιακή χώρα. Τα εργαλεία και ένα λαπαροσκόπιο (μικροσκοπική κάμερα) τοποθετούνται μέσα από τις τομές αυτές επιτρέποντας στον χειρουργό να δει μέσα στην κοιλιά, να εξετάσει απευθείας τα όργανα στο εσωτερικό της ώστε να συλλέξει χρήσιμες πληροφορίες (όπως στη σταδιοποίηση του καρκίνου του στομάχου) και να εκτελέσει μια χειρουργική επέμβαση. Αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης είναι πολύ συχνή πλέον, ενώ σαφώς μειώνει το χρόνο ανάρρωσης. Επίσης αφήνει μόνο μικρά σημάδια στο δέρμα στα σημεία τομής.

Αρχικά ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Στη συνέχεια η λαπαροσκόπηση ξεκινά με μια μικρή τομή περίπου ενός εκατοστού, στη

κοιλιά. Μέσα από την τομή αυτή

περνάει αρχικά μια λεπτή βελόνα που

χρησιμεύει στο «φούσκωμα» της κοιλιάς με κάποιο κατάλληλο αέριο. Περίπου 2 με 3 λίτρα από αυτό το αέριο εισέρχονται στην κοιλιά και μ' αυτόν τον τρόπο τα τοιχώματά της διατείνονται. Μετά την εισαγωγή αυτού του αερίου η κοιλιά φουσκώνει, με αποτέλεσμα τα σπλάχνα να απομακρύνονται από τα κοιλιακά τοιχώματα. Κάτι τέτοιο απομακρύνει την πιθανότητα βλάβης κάποιου σπλάχνου κατά την εισαγωγή του λεπτού σωλήνα από τον οποίο θα περάσει το λαπαροσκόπιο. Το λαπαροσκόπιο αποτελείται από ένα λεπτό σωλήνα διαμέτρου 5 ή 10 χιλιοστών που περιέχει μια σειρά φακών και στο ένα άκρο του εφαρμόζει μια μικρή κάμερα.

Όταν εισαχθεί το λαπαροσκόπιο τότε ο χειρούργος έχει την δυνατότητα να εξετάζει τα όργανα της κοιλιάς από ένα monitor όπου μεταφέρεται η εικόνα μέσω της μικρής κάμερας που εφαρμόζεται πάνω σ' αυτό.

Με την λαπαροσκόπηση ο γιατρός είναι σε θέση να δει με λεπτομέρεια τα όργανα που μας ενδιαφέρουν στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως το

στομάχι, τους λεμφαδένες, το ήπαρ, το πάγκρεας αλλά και το περιτόναιο (τη λεπτή μεμβράνη που καλύπτει τα όργανα της κοιλιάς).

Μετά το τέλος της λαπαροσκόπησης όλο το αέριο που αρχικά εισήχθη στην κοιλιά απελευθερώνεται και η κοιλιά επιστρέφει στο φυσιολογικό της μέγεθος.

Η τεχνική της λαπαροσκόπησης στο καρκίνο του στομάχου χρησιμοποιείται με σκοπό την ακριβέστερη σταδιοποίηση (εξακρίβωση της επέκτασης) του καρκίνου.

Μετά από μια λαπαροσκόπηση θα έχετε ελάχιστα ράμματα στην κοιλιά σας. Σε αυτή τη περιοχή μπορεί να αισθάνεστε πόνο για μερικές ημέρες, ο οποίος όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με τη κατάλληλη αναλγητική αγωγή.

Εξετάσεις αίματος για καρκινικούς δείκτες

Θα πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος με σκοπό να καθοριστούν τα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών στο αίμα σας. Αυτές οι

πρωτεΐνες, που ονομάζονται CA72.4, CEA και CA 19-9, αποκαλούνται καρκινικοί δείκτες και μερικές φορές βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα στο αίμα των ατόμων με καρκίνο του στομάχου. Οι δείκτες αυτοί χρησιμοποιούνται και για τη διάγνωση του καρκίνου αλλά κυρίως για την παρακολούθηση της πορείας και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Εάν επομένως οι εξετάσεις αυτές δείξουν ότι έχετε αυξημένα επίπεδα ενός καρκινικού δείκτη στο αίμα σας, ο ογκολόγος θα σας ζητήσει να επαναλάβετε αυτή την εξέταση τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την ολοκλήρωση της θεραπεία σας.